AMSTERDAM - De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft de omzet door de recessie vorig jaar fors zien teruglopen. Door kostenbesparingen bleven de resultaten echter redelijk op peil, zo maakte de uitgever van onder meer dagblad De Telegraaf en het tijdschrift de Privé vrijdag bekend.

De omzet van TMG nam vorig jaar met 69,1 miljoen euro af, tot 611 miljoen euro. Advertenties brachten daarbij 54,4 miljoen euro minder op. Het bedrijfsresultaat (genormaliseerd ebita) daalde met 12,4 miljoen euro tot 49,6 miljoen euro.

Het bedrijf hield vorig jaar een veel hoger dan verwachte nettowinst van 69,3 miljoen euro over. Analisten rekenden op een overschot van 6,2 miljoen euro.

De hoge winst komt voor een groot deel door een opwaardering van het belang dat TMG heeft in het Duitse televisiebedrijf ProSiebenSat1. Vorig jaar zorgde een forse afschrijving op dat belang nog voor een nettoverlies van 360,8 miljoen euro.

Kostenreducties

Het bedrijfsresultaat en de omzet vielen iets hoger uit dan topman Ad Swartjes begin januari in zijn nieuwjaarstoespraak had voorspeld. Volgens TMG is dat te danken aan een stijging van de omzet in de tweede helft van december en grotere kostenreducties.

TMG verwacht dat de opbrengsten uit advertenties dit jaar, ondanks belangrijke evenementen als de Olympische Winterspelen en het WK voetbal, nog verder dalen.

Reclames

Dit beeld werd alvast bevestigd in de eerste twee maanden van 2010, waarin de opbrengsten uit reclames 8 procent lager waren dan vorig jaar. Voor het totale resultaat over 2010 deed het bedrijf geen voorspelling.

Het concern verwacht wel te profiteren van de opheffing van de zondagkrant. Daarnaast werkt het aan de gezamenlijke distributie van kranten met collega-uitgevers. Dat plan blijkt echter lastig uit te voeren, stelde het bedrijf.

Ropers

Verder maakte TMG bekend dat het Daniël Ropers voordraagt als nieuw lid van de raad van commissarissen. Ropers is een van de oprichters van webwinkel Bol.com, waarvan hij sinds tien jaar ook algemeen directeur is.

Bol.com viel in april vorig in handen van investeringsmaatschappij Cyrte, dat ook een belang van 20 procent heeft in TMG.