AMSTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak heeft in 2009 aan de eigen verwachting voor een bedrijfsresultaat (ebitda) van minstens 510 miljoen euro voldaan. Dat blijkt uit cijfers die Vopak vrijdag bekendmaakte.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen inclusief de resultaten uit samenwerkingsverbanden steeg met 20 procent tot 513,4 miljoen euro.

De omzet nam met 8 procent toe tot 1 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 247,6 miljoen euro. Deze cijfers komen vrijwel geheel overeen met de ramingen van analisten.

Opslagcapaciteit

Vopak maakte bekend dat de wereldwijde opslagcapaciteit vorig jaar met 1,2 miljoen kubieke meter is toegenomen tot 28,3 miljoen kubieke meter. Met projecten in uitvoering in 2010, 2011 en 2012 wil het bedrijf 3 miljoen kubieke meter aan opslagcapaciteit toevoegen. Daar zijn investeringen mee gemoeid van circa 1,6 miljard euro.

Vopak mikt voor dit jaar op een stijging van het bedrijfsresultaat met 5 tot 10 procent. In 2012 moet het resultaat uitkomen tussen de 625 tot 700 miljoen euro.

Financieel directeur Jack de Kreij liet in een toelichting weten dat Vopak de winstgroei wil realiseren door nieuwe locaties te bouwen en bestaande capaciteit uit te breiden. Zo maakte Vopak vrijdag nog bekend dat de capaciteit van de nieuwe opslagterminal in Amsterdam wordt verdubbeld.

Marktvraag

''De toekomst biedt nog voldoende mogelijkheden om ons netwerk uit te breiden als gevolg van de marktvraag. Er moet gewoon meer op- en overslagcapaciteit komen om al die productstromen op de wereld te faciliteren'', aldus De Kreij.

Vopak stelde daarnaast een aandelensplitsing voor na diverse verzoeken daartoe van met name particuliere aandeelhouders.