DEN BOSCH - Van Lanschot Bankiers heeft in 2009 een verlies geleden van 15,7 miljoen euro. De bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven keert geen dividend uit.

Voor dit jaar wordt wel weer winstherstel verwacht. Dat maakte Van Lanschot vrijdag voorbeurs bekend.

De bank bevestigde de voorlopige cijfers die eind januari al bekend werden gemaakt. Van Lanschot meldde toen dat het omvallen van DSB Bank 7,6 miljoen euro had gekost. Mede door die reservering zou het nettoverlies volgens de bank op 15 miljoen euro uitkomen.

Verwachting

Analisten hadden in doorsnee een nettoverlies voorspeld van 20 miljoen euro. Vooral de eerste helft van 2009 was verliesgevend voor de bank. In de laatste zes maanden van vorig jaar boekte Van Lanschot een winst van 30,6 miljoen euro.

''Van Lanschot is op eigen kracht door de bankencrisis gekomen'', aldus topman Floris Deckers. ''Wel voelt de bank nu de gevolgen van de recessie waarmee ook onze cliënten zich geconfronteerd zien.''

Deckers zei in een telefonische toelichting ''een behoorlijk winstherstel'' te verwachten in 2010, maar hij vindt de economische omstandigheden nog te onzeker om concrete cijfers te geven. De topman gaf aan dat de bank bij herstel ook weer dividend uit gaat keren. In 2008 werd 28 eurocent aan dividend betaald.

Autonoom

Van Lanschot verwacht dit jaar vooral autonoom te groeien. De bank gaat zich meer richten op de dienstverlening en klanttevredenheid. Ook wil het meer nieuwe klanten werven. Het marketingbudget ligt dit jaar daarom 30 procent hoger dan vorig jaar. Daarnaast zijn er veel interne opleidingen geweest voor de medewerkers.

''De mogelijkheden voor autonome groei zijn goed'', aldus Deckers. De topman gaf aan dat de prioriteit van Van Lanschot bij die zelfstandige groei ligt, maar hij gaf wel aan een ''oorlogskas en een lijstje'' te hebben voor mogelijke overnames.

Op de Amsterdamse beurs werd negatief gereageerd op de cijfers. Het aandeel noteerde 1,4 procent lager op 31,70 euro, terwijl de AEX-index en de MidKap-index licht in de plus stonden.