LUXEMBURG - Het televisieconcern RTL Group heeft vorig jaar zijn nettowinst op peil weten te houden door kostenbesparingen. Het bedrijf verdiende 298 miljoen euro, 0,7 procent meer dan in 2008. Dat maakte het concern donderdag bekend.

De omzet zakte wel, met ruim 6 procent tot 5,4 miljard euro. RTL had net als de concurrentie last van een sterke neergang op de advertentiemarkt. In het najaar trok de markt wel aan, maar het grootste Europese uitzendbedrijf van commerciële televisie verwacht geen ''snel herstel'' naar advertentieomzetten die in het verleden gangbaar waren.

RTL Nederland zag vorig jaar de omzet met bijna 15 procent zakken tot 371 miljoen euro. Dit kwam vooral doordat de advertentiemarkt inzakte.

Resultaat

Het bedrijf achter vier Nederlandse commerciële tv-zenders en radiokanalen als Radio 538 en Radio 10 Gold zag zijn bedrijfsresultaat met 3 procent stijgen tot 72 miljoen euro. Een in 2008 ingezette reorganisatie wierp haar vruchten af. Vooral in de laatste zes maanden van vorig jaar herstelde het bedrijfsresultaat ''stevig'', aldus topman Bert Habets.

RTL Nederland zet dit jaar ook in op kostenbeheersing. De onderneming zal wel blijven investeren in nieuwe producten en nieuwe markten, aldus Habets.

Het RTL-concern is gevestigd in Luxemburg en is in meerderheid in handen van het Duitse mediabedrijf Bertelsmann. De groep exploiteert in totaal 46 tv-kanalen en dertig radiozenders in elf Europese landen.