AMSTERDAM - De Europese beurzen leverden donderdag weer in na de opleving op woensdag. Beleggers maakten zich weer eens zorgen over het economische herstel nadat de inflatie in China vorige maand flink opliep.

Ook een cijfer over de Amerikaanse banenmarkt viel tegen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 2 punten ofwel 0,6 procent lager op 339,02 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 540,89 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs leverden de belangrijkste graadmeters tot 0,4 procent in.

China

De inflatie in China liep in februari op naar 2,7 procent van 1,5 procent in januari. Beleggers vreesden dat China maatregelen zal nemen om de inflatie te beteugelen, waardoor de groei van de Chinese economie wordt afgeremd.

Volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers hoeft dat echter geen slecht nieuws te zijn. ''Het kan ook een goed teken zijn als er actie wordt ondernomen. Doen ze niets, dan creëren ze een probleem voor later.''

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal, waarvoor China een belangrijke markt is, was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 1,7 procent.

Ook een banenrapport uit de Verenigde Staten bevatte een tegenvaller. Het ging om het vierwekelijkse voortschrijdende gemiddelde aantal Amerikanen met een werkloosheidsuitkering. Dat steeg vorige week met 5.000 naar 475.500, het hoogste aantal sinds november vorig jaar en een indicatie dat de situatie op de banenmarkt nog allerminst rooskleurig is.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans was een van de hoogvliegers in de MidKap-index met een koerswinst van 1,42 procent. Het bedrijf werd vorig jaar met een nettoverlies van 40 miljoen euro hard geraakt door de recessie, maar boekte in de tweede helft van het jaar alweer winst.

Beleggers reageerden donderdag vooral verheugd op aankondigingen van extra dividend. Zo kreeg farmaceut Fornix er ruim 7 procent bij nadat het 's ochtends had gemeld de goedgevulde kas te willen gebruiken voor de uitkering van een superdividend.

Hunter Douglas

Raambekleder Hunter Douglas was de hele dag de grootste stijger op het Damrak. Het bedrijf kondigde een extra dividend aan van 7 euro en zag de beurswaarde met 16 procent stijgen.

De euro was donderdagmiddag 1,3670 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag kostte de Europese munt 1,3650 dollar.