LELYSTAD - Medicijnbedrijf Fornix overweegt om een superdividend uit te keren, doordat het beschikt over voldoende financiële middelen.

Het bedrijf zei donderdag bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers dit onderwerp ter bespreking te agenderen voor de komende aandeelhoudersvergadering.

Het bedrijf heeft ongeveer 35 miljoen euro in kas. Dat geld is altijd aangehouden voor toekomstige internationale overnames. Door de problemen met de registratie van allergiemedicijn Oralgen staan deze plannen echter op losse schroeven. Fornix werkt op dit moment aan een herziening van de strategie.

Uitkering

Aandeelhouders hebben Fornix laten weten dat zij het op prijs zouden stellen als een deel van het ongebruikte geld wordt uitgekeerd. Het bedrijf zal in ieder geval de nettowinst van 11 miljoen euro over 2009 volledig uitkeren aan aandeelhouders.

Zij hebben een gewoon dividend van 1,43 euro per aandeel in het vooruitzicht. Daarvan is 0,65 euro al uitgekeerd als interimdividend.

Cijfers

Fornix had in januari al voorlopige jaarcijfers gepubliceerd. De definitieve jaarcijfers waren nagenoeg gelijk hieraan. Ten opzichte van 2008 daalde de omzet met 5,2 procent tot 37,8 miljoen euro. De nettowinst steeg tegelijkertijd met 7,6 procent dankzij een daling van de onderzoekskosten.

Deze daling hing samen met de registratieproblemen en de strategische heroriëntatie. Fornix besloot het onderzoek naar de werkzaamheid van twee allergieproducten stil te leggen.