AMSTERDAM - Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft vorig jaar 15 procent minder operationele winst geboekt, maar toch aan zijn eigen verwachtingen voldaan. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

Het bedrijfsresultaat kwam vorig jaar uit op 45 miljoen euro. Grontmij rekende zelf voor 2009 op een bedrijfsresultaat van 43 tot 45 miljoen euro.

Grontmijtopman Sylvo Thijsen noemde de cijfers ''gegeven de omstandigheden positief''. Grontmij was volgens hem ''niet immuun voor de crisis''. Door het lagere groepsresultaat worden er geen bonussen aan de directie uitgekeerd, aldus Grontmij.

Winst

Het bedrijf zag de nettowinst dalen van 38,8 miljoen euro in 2008 naar 20,4 miljoen euro. Dit is wel iets hoger dan de verwachting van Grontmij zelf van tussen de 18 en 20 miljoen euro. De omzet daalde van 844 naar 800 miljoen euro.

Grontmij verwacht in de tweede helft van dit jaar de eerste voordelen te behalen uit het kostenreductieplan, waarbij vierhonderd voltijdsbanen sneuvelden. Honderd daarvan verdwenen in Nederland en verder vooral in Groot-Brittannië en Denemarken. Het bedrijf verwacht hierdoor 3 tot 5 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Bodem

Thijsen denkt dat de bouw- en industriemarkten van Grontmij zich stabiliseren. ''We zitten op de bodem.'' De markt voor infrastructurele projecten bleef het volgens de bestuursvoorzitter goed doen.

Hij verklaarde verder dat het bedrijf zich op de kernactiviteiten gaan richten. Onderdelen die minder renderen of niet bij het bedrijf passen, kunnen worden verkocht, maar grote desinvesteringen zijn onwaarschijnlijk, aldus Thijsen.

Overnames

De topman sluit daarnaast overnames niet uit. ''Het is een tijd van heel aantrekkelijke proposities. We kijken altijd naar overnames, maar wel met verstand.''

Volgens Grontmij wordt 2010 wederom een uitdagend jaar, maar de onderneming heeft vertrouwen in de langetermijndoelen voor de komende vijf jaar. Het bedrijf streeft naar een gemiddelde omzetgroei van 10 tot 15 procent per jaar.