NEW YORK - De stemming op de Amerikaanse effectenmarkten is woensdag geleidelijk aan verbeterd, gesteund door overnamenieuws en optimisme over de financiële sector.

Ook meevallende cijfers over de Amerikaanse groothandelsvoorraden gaven een impuls aan de handel.

De S&P 500-index sloot met een winst van 5,16 punten (0,5 procent) op 1145,61 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde de handel op 2358,95 punten, 18,27 punten boven de slotstand van dinsdag. Dat betekent een winst van 0,8 procent.

De Dow-Jonesindex sloot een fractie hoger op 10.567,33 punten. De toonaangevende index werd vooral gedrukt door het zwaarwegende olieconcern Chevron. Dit fonds moest een half procent inleveren.

Spektakel

Farmacieconcern Abbott Laboratories zorgde voor spektakel met het nieuws het biotechnologiebedrijf Facet Biotech over te nemen voor 27 dollar per aandeel. Branchegenoot Biogen trok zich in december terug uit de overnamestrijd rond Facet, nadat een lager bod was verworpen.

Het aandeel Facet schoot ruim 66 procent omhoog. Abbott eindigde met een plus van 0,4 procent.

Financials

Vooral de 'financials', fondsen die profiteren van een aantrekkende economie, waren populair. Zo werd de bankgigant Citigroup 3,7 procent duurder en maakte verzekeraar AIG een koerssprong van 10,6 procent. Bank of America werd 1,9 procent meer waard.

''Het feit dat we de aandelenmarkten in het algemeen omhoog zien gaan, geeft steun aan de financiële waarden'', aldus een Amerikaanse handelaar.

Verbeteren

Woensdag werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de VS onverwachts waren gedaald. ''Dat onderstreept nog eens dat de economie aan het verbeteren is'', zei de handelaar.

Beleggers zijn vooral in afwachting van cijfers over de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten, die vrijdag naar buiten komen.

De euro noteerde tegen het einde van de handel op 1,3655 dollar tegen 1,3650 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 81,92 dollar.