NEW YORK - Beurshandelaren staan er waarschijnlijk liever niet bij stil, maar als zij de zakenkranten openslaan zullen ze wel moeten. Woensdag is het precies tien jaar geleden dat de graadmeter van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq een nu onwaarschijnlijke piek van 5048,62 punten bereikte.

Sindsdien is de index, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, meer dan gehalveerd. Maart 2000 bleek een keerpunt in de technologiehype die de jaren ervoor beleggers gek had gemaakt.

Beurskoersen van veelbelovende, maar verlieslijdende internetbedrijven vertienvoudigden toen met gemak, telecom- en kabelbedrijven konden miljarden euro's uitgeven om de uitbreiding van hun netwerken te financieren. Uitgevers en tv-producenten wreven in hun handen om entertainment voor nieuwe media aan te bieden.

Topjaar

Het topjaar voor handelaren in technologieaandelen was 1999. In dat jaar schoot de Nasdaq-index omhoog van bijna 2200 punten naar meer dan 4000 punten. Eind 2000 werd afgesloten op iets minder dan 2500 punten. Nu schommelt de index rond de 2350 punten.

De aanzet tot de run op technologieaandelen was de beursgang van Netscape in 1995. Netscape had het mogelijk gemaakt om op gemakkelijke wijze het internet af te struinen. Volgens Wall Street openden zich nieuwe wegen om zaken te doen, geen gekke gedachte, maar beleggers vergaten daarbij dat niet iedereen zou kunnen winnen op het internet.

Millenniumbug

Ook de gevreesde millenniumbug is veel als oorzaak aangewezen voor de hype. Bedrijven investeerden in de aanloop naar 1 januari 2000 massaal in nieuwe technologie om te voorkomen dat hun apparatuur bij de overgang naar een nieuwe eeuw in de war zou raken.

Op 10 maart 2000 realiseerden weinigen zich dat er een einde was gekomen aan de windhandel. In Nederland moesten World Online en Newconomy nog naar de beurs. Langzaam, maar zeker echter verschoof de aandacht van beleggers voor technologiebedrijven naar de steunpilaren van de economie, veelal bedrijven uit de industriële sector.

Zeepbel

Toen uiteindelijk eind 2000 de internetzeepbel definitief bleek te zijn gebarsten, begon een langdurige neergang van de aandelenbeurzen.

De periode 2001-2003 werd ook wel een sluipende krach genoemd. Veel particuliere beleggers verloren in die tijd meer geld dan tijdens de financiële crisis in 2008.