AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag dankzij een eindspurt toch nog met redelijke winsten gesloten. De handel werd daarbij gesteund door een positieve stemming op Wall Street.

Tot halverwege de middag kwamen de graadmeters nauwelijks van hun plek, mede door een gebrek aan richtinggevend nieuws.

Beleggers waren vooral in afwachting van cijfers over de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten, die vrijdag naar buiten komen. ''Ik denk dat de markt daarnaar uitkijkt'', aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenberg van Van Lanschot Bankiers.

AEX

De AEX-index eindigde 1,9 punten ofwel 0,6 procent hoger op 340,97 punten. De MidKap-index steeg 0,6 procent tot 541,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs deden het iets beter met winsten tot 0,9 procent.

De producent van navigatieapparatuur TomTom was de sterkste stijger na een recente afstraffing. De aankondiging van een samenwerkingsverband tussen dochterbedrijf Tele Atlas en het Franse Maporama Solutions leverde een koerswinst op van 4,4 procent.

Fugro

Fugro en SBM Offshore pakten beide ruim 2 procent. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie leverden vorige week ruim 3 procent in na de presentatie van de cijfers over 2009 en matige vooruitzichten voor dit jaar.

Ook Air France-KLM deed goede zaken en steeg 2,4 procent. Een aantal concurrenten, waaronder BA en American Airlines en Iberia, heeft aangeboden een aantal transatlantische routes op te geven. Daarmee hopen ze toestemming te krijgen voor het oprichten van een samenwerkingsverband. Air France zou een gegadigde zijn voor die routes.

Olie

De oliemaatschappijen Shell, BP en Total stegen collectief bijna 1 procent dankzij een hogere olieprijs. Een vat ruwe olie van 159 liter kostte 82,50 dollar, een stijging van 1,3 procent. Die stijging volgde op een onverwachte afname van de benzinevoorraden in de Verenigde Staten.

De producent van glasvezelnetwerken en veiligheidssystemen TKH straalde vertrouwen in de toekomst uit met een dividendvoorstel van 50 cent per aandeel terwijl de winst per aandeel 7 cent bedroeg in 2009. TKH steeg 2,2 procent. TKH's branchegenoot Draka, dat onder meer glasvezelkabels maakt, won ruim 3 procent.

De euro noteerde 1,3650 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag was de Europese munt 1,3570 dollar waard.