NEW YORK - Het was dinsdag precies een jaar geleden, dat de beurs in Wall Street een dieptepunt bereikte.

Sindsdien gaan de koersen weer omhoog, en dat was ook dinsdag lang het geval, maar een verjaardagsfeest werd het niet.

Na een lagere opening trokken de koersen van de aandelen aan, maar ze vielen tegen sluitingstijd terug.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot een schamele 0,1 procent hoger, een stijging van 11,86 punten naar 10564,38 punten.

Technologiesector

De breder samengestelde S&P 500-index was 0,2 procent, 1,95 punten, hoger op 1140,45 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, was 0,4 procent in de plus op 2340,68 punten, een stijging met 8,47 punten.

Een jaar geleden bereikte de beurs, onder invloed van de financiële crisis en de ernstigste recessie sinds de jaren dertig, een laagste punt in twaalf jaar.

United Airlines

Sindsdien vatten de beleggers weer moed en ook dinsdag overheerste het grootste deel van de dag de overtuiging dat betere tijden zijn aangebroken.

De financiële directeur Van United Airlines zette de toon. Hij zei voor zijn onderneming duidelijke tekenen van herstel te zien en meldde een hogere opbrengst per passagiersmijl in de maand februari.

Dit leidde prompt tot een koersstijging van de airliner en ook andere luchtvaartmaatschappijen zagen hun koersen stijgen, evenals allerlei transportondernemingen.

Cisco

Ook Boeing zag de koers omhooggaan. De vliegtuigbouwer is nog de enige kandidaat voor een mega-opdracht van Defensie, nadat concurrent Northrop Grumman zich terugtrok als gegadigde.

De telecomaandelen stegen dinsdag ook en dat werd in verband gebracht met een nieuwe router, een apparaat dat internetverkeer regelt.

Cisco, de maker van de router, zag de koers maandag aardig stijgen, maar moest dinsdag ietwat terug.

Barclays

Volgens Cisco laat de nieuwe router de concurrentie ver achter zich als het gaat om de snelheid van het dataverkeer.

Volgens beursanalisten is dat goed nieuws, want videobeelden op internet zijn gemeengoed geworden en er bestaat volop behoefte aan meer bandbreedte.

De koersen van de banken stonden onder invloed van een bericht dat het Britse Barclays een bank zou willen kopen in de VS.

Daling

In het laatste uur van de handel lieten vooral de grondstoffenfondsen een daling zien. Alcoa daalde met bijna 1 procent.

De euro noteerde 1,3600 dollar, na 1,3570 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.