AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen hebben de door de crisis veroorzaakte dieptepunten, dinsdag exact een jaar geleden, in stilte herdacht.

De graadmeters kwamen nauwelijks van hun plaats, maar wisten toch met een plus te eindigen dankzij een positieve stemming op Wall Street.

De AEX-hoofdindex sloot 0,3 procent ofwel 0,9 punt hoger op 339,09 punten. Een jaar geleden bereikte de index bij het beursslot nog een dieptepunt van 199,25 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 538,59 punten.

Verjaardag

De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen beide 0,2 procent vooruit, terwijl Londen als enige uit de toon viel met een min van 0,1 procent.

''De verjaardag herinnert investeerders van hoe ver we zijn gekomen en dat kan wat rationaliteit terugbrengen in de markt voor degenen die rekenden op verdere stijgingen'', aldus een Amerikaanse analist tegen persbureau Reuters.

Macrocijfers

Vorige week klommen de wereldwijde beurzen flink omhoog dankzij diverse positieve macrocijfers. ''De stijging van 314 naar 340 punten van de AEX vorige week is fors'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

''Wij houden er rekening mee dat hij weer richting de 326-328 gaat. Daarmee is er per saldo niets verloren. We gaan twee stappen vooruit en één stap achteruit.''

ING

De AEX stond lange tijd onder druk door koersverliezen voor de zwaargewichten ArcelorMittal en ING. Volgens Smit werden de aandelen van de hand gedaan omdat beleggers na de winsten van vorige week weer rust zochten in zogeheten defensievere fondsen, die minder hard geraakt worden door economische omstandigheden.

In Amsterdam maakten twee bedrijven maandagavond bekend nieuwe aandelen uit te gaan geven. ''Dat is wel echt een trend van dit moment'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

USG People

Uitzender USG People haalde dinsdag 86 miljoen euro op door nieuwe aandelen uit te geven om de financiële positie te verbeteren. Het aandeel daalde 1,7 procent. Voedingsmiddelenconcern Wessanen haalde dinsdag 18,4 miljoen euro op met een aandelenuitgifte. Het aandeel verloor bijna 4 procent.

De olieprijs daalde met 0,4 procent tot 81,50 dollar per vat. De euro daalde dinsdag tot 1,3570 dollar van 1,3615 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.