AMSTERDAM – Een jaar geleden zaten beleggers in zak en as. De AEX kelderde al een aantal maanden op rij, maar zakte toen onder de 200 punten.

Door Belegger.nl

Op 6 maart 2009 werd zelfs het laagste punt van de kredietcrisis bereikt, op 195,26 punten. Na een half uur handel was de psychologisch belangrijke grens van 200 punten al doorbroken. Dat was voor het eerst sinds de zomer van 1995.

Marktvorsers vroegen zich destijds hardop af of het dieptepunt bereikt was. Het pessimisme vierde hoogtij, ook vanwege de zorgen rondom General Motors. De autobouwer stuurde de ene na de andere waarschuwing over zijn voortbestaan de wereld in.

Genadeklap

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer stelde tegenover persbureau ANP dat een eventueel faillissement van het concern de genadeklap zou kunnen betekenen voor een aantal Amerikaanse banken.

Maar hij zag ook kansen. ‘De enorme negativiteit kan ook een voorbode zijn voor herstel, de emoties zijn nu te extreem’. En hij bleek met zijn laatste opmerking in de roos te hebben geschoten. Ondanks wat schommelingen gingen de koersen weer omhoog. De afgelopen twaalf maanden werd er een plus neergezet van zo’n 70 procent, tot een huidig niveau van 338,17 punten.

BAM en Fugro

Niet alle fondsen werden die vrijdag in maart zwaar getroffen. Bodemonderzoeker Fugro stond 1,4 procent in het groen. Bouwer BAM was zelfs de grootste stijger met een winst van 1,8 procent. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat de onderneming een dag eerder al stevige klappen kreeg omdat de winstdoelstellingen werden losgelaten.

Overigens was het hoogste niveau ooit voor de AEX 703,18 punten. Dit record werd op 5 september 2000 neergezet, op het hoogtepunt van de internetbubbel.

Ook begin 2008 was de stemming nog positief. Toen stond de Amsterdamse graadmeter boven de 500 punten. Maar in de tweede helft van 2008 sloeg de kredietcrisis in alle hevigheid toe.