AMSTERDAM - De koersen op de Europese beurzen werden maandag gedrukt door winstnemingen van beleggers. De vlakke opening van Wall Street bracht weinig verandering.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,2 procent lager op 338,17 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven verloor 0,5 procent tot 536,67 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,2 procent. De Londense FTSE sloot 0,1 procent hoger.

Volgens beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers is het logisch dat beleggers hun winst pakken na de forse koersstijgingen van de afgelopen week. ''Ik kan de markt geen ongelijk geven als er nu wat winsten worden verzilverd. De onrust over bijvoorbeeld Griekenland is wel wat weggenomen, maar is natuurlijk nog niet helemaal verdwenen.''

Amerika

De handel werd aan het begin van de dag nog gesteund door de berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdagmiddag naar buiten kwamen. Die waren minder negatief dan verwacht.

''Het enthousiasme daarover maakt nu plaats voor een wat meer rationele benadering'', aldus Blok. ''Uiteindelijk verdwenen er in de VS in februari nog altijd banen.''

Wolters Kluwer

De AEX werd aangevoerd door uitgeefconcern Wolters Kluwer, dat een koerswinst van 2,3 procent boekte. Baggeraar Boskalis was met een verlies van 2,7 procent de hekkensluiter van de hoofdindex.

De financiële fondsen vertoonden een wisselend beeld. In de AEX doken ING en Aegon 1,8 procent in de min. SNS Reaal was daarentegen een van de sterkste stijgers in de MidKap met een koerswinst van 1,8 procent.

Shell

Olieconcern Shell sloot 0,1 procent hoger nadat het maandag bekend had gemaakt dat het de Australische producent van kolengas Arrow Energy voor een deel wil overnemen. ''De vraag is of er nog kapers op de kust komen voor Shell'', zei Blok daarover. ''Maar het is interessant om te zien dat ze 2,5 miljard euro op de plank hebben liggen voor een overname.''

Shell profiteerde ook van de stijging van de olieprijs. Die ging met bijna 1 procent omhoog tot ruim 82 dollar. Dit leverde de Britse concurrent BP een koerswinst op van 0,8 procent.

Arcadis

Ingenieursbedrijf Arcadis profiteerde niet van de winstcijfers die het voor opening van de beurs presenteerde. Het bedrijf overtrof de eigen winstverwachting voor 2009, maar zag de autonome omzet met 6 procent dalen. Het aandeel werd door beleggers 5,2 procent lager gezet en bungelde daarmee onderaan de MidKap-index.

De euro werd maandagmiddag verhandeld voor 1,3615 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag was de Europese munt eveneens 1,3615 dollar waard.