AMSTERDAM - Advies- en ingenieursbureau Arcadis kijkt met optimisme naar de toekomst, na een goed 2009. Het bedrijf ziet de eerste tekenen van economisch herstel. Dat maakte Arcadis maandag bekend.

De netto operationele winst steeg vorig jaar met 6 procent tot 74,3 miljoen euro. De omzet ging met 3 procent omhoog tot 1,8 miljard euro.

''Ik denk dat we in 2009 uitstekend gepresteerd hebben, ondanks de invloed van de crisis'', aldus bestuursvoorzitter Harrie Noy in een toelichting. ''Zowel in de milieu- als in de gebouwenmarkt hebben we natuurlijk de gure wind van de crisis aan den lijve ondervonden.''

Milieuactiviteiten

De orderinstroom bij de milieuactiviteiten toonde in het tweede halfjaar van 2009 herstel. ''We hebben een aantal grote contracten binnengekregen. Dat geeft vertrouwen dat de milieumarkt zich geleidelijk gaat herstellen'', aldus Noy.

Op de gebouwenmarkt is volgens Arcadis de bodem bereikt. ''Daar hebben we in het vierde kwartaal een veel betere orderintake gehad dan in de kwartalen daarvoor. Ik ben blij als we hier geleidelijk herstel zien optreden vanaf de tweede helft van 2010.''

Overheidsinvesteringen zorgden er volgens Arcadis voor dat de infrastructuurmarkt vorig jaar op peil bleef. Naar verwachting blijft deze markt in 2010 robuust, geholpen door de steunmaatregelen in de Verenigde Staten en Europa. Mogelijk zwakt de sterke groei van de afgelopen jaren wel wat af, vooral door druk op de lokale overheidsmarkt.

Winstmarge

De winstmarge kwam vorig jaar met 10,2 procent hoger uit dan de doelstelling van 10 procent die Arcadis hanteert. Dit kwam mede door kostenbesparingen.

Noy wilde geen concrete verwachting uitspreken over de winstmarge dit jaar. ''Daar is het nog te vroeg voor. Behoud van marge heeft hoge prioriteit. We gaan door met kostenbesparingen waar nodig om de marge op peil te houden.''

Overnames

Arcadis blijft op de uitkijk staan voor acquisities, na de overname van de Amerikaanse branchegenoot Malcolm Pirnie vorig jaar. Dat was de grootste overname ooit voor Arcadis.

''Uit de middelen die we beschikbaar hebben, kunnen we al behoorlijk wat overnames financieren. Uiteraard blijven we daar een beetje conservatief in gegeven de huidige economische omstandigheden. We hebben alle mogelijkheden om de onderneming uit te breiden middels acquisities.''