LEIDSCHENDAM - Bodemonderzoeker Fugro verwacht dat de markten waarin het actief is dit jaar geleidelijk zullen herstellen.

De vraag naar de diensten van het bedrijf bij de zoektocht naar olie en gas zal relatief sterk toenemen. Dat heeft Fugro vrijdag bekendgemaakt. Sinds de tweede helft van 2008 stond deze activiteit onder druk door de crisis en de daarop volgende daling van de olieprijs.

Alle drie divisies waren vorig jaar winstgevend, maar het onderdeel GeoScience, waaronder de onderzoeksactiviteiten naar nieuwe wingebieden vallen, zag een duidelijke afname van de winst.

Door een daling van de olieprijs van 147 dollar per vat medio 2008 naar minder dan 40 dollar per vat begin 2009 besloten vooral kleinere oliemaatschappijen om projecten uit te stellen. De grote concerns, zoals Shell, zetten de lopende werken wel door, maar beknibbelden op de prijzen van leveranciers als Fugro.

Investeringen

Het bedrijf schat dat de investeringen in de wereldwijde olie- en gassector, goed voor driekwart van Fugro's omzet, in 2009 met 15 procent daalden.

Dit jaar suggereren rapporten dat de investeringen met 10 procent stijgen tot een totaal van ongeveer 440 miljard dollar. Dat is iets minder dan ''het hoogste niveau van 450 miljard dollar in 2008'', aldus Fugro.

Fugro verwacht de komende jaren een aanhoudende vraag naar speurwerk vanuit de olie- en gasindustrie, temeer omdat er een aantal jaren zit tussen het besluit tot de ontwikkeling van een veld en daadwerkelijke productie.

Nettowinst

De onderneming uit Leidschendam presenteerde vrijdag een nettowinst over 2009 van 263,4 miljoen euro in vergelijking met 283,4 miljoen euro in 2008. De omzet daalde met 4,7 procent tot 2,053 miljard euro.

De winst was iets hoger dan de verwachting van 260 miljoen euro die het bedrijf in augustus gaf, de omzet kwam met die prognose overeen.

Fugro verwacht dat de omzet en de winstmarge in de eerste helft wat lager uitvallen dan vorig jaar. In de eerste helft van 2009 behaalde het bedrijf een recordresultaat dankzij klussen die in 2008 werden binnengehaald, waarvan een deel tegen tarieven van voor de crisis.