MECHELEN - Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft vorig jaar voor het eerst een positief resultaat geboekt. De nettowinst bedroeg 3 miljoen euro. Dat heeft Galapagos vrijdag bekendgemaakt.

Het bedrijf, dat tien jaar geleden is opgericht, verwacht ook de komende jaren winstgevend te blijven.

Oprichter en bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe zei in een telefonische toelichting dat Galapagos nu deel uitmaakt van een elitegroepje. ''We horen nu bij de vijf biotechbedrijven die winstgevend zijn.''

Omzet

Het biotechnologiebedrijf liet in januari op basis van voorlopige cijfers al weten uit te gaan van een positief resultaat. Galapagos haalde in het afgelopen jaar een omzet van 106 miljoen euro. Dat is 34 procent meer dan 2008.

Galapagos sloot het boekjaar af met een kaspositie van 47,4 miljoen euro. Voor volgend jaar verwacht Galapagos een omzet van meer dan 135 miljoen euro en een positieve kasstroom.

Galapagos, gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen, boekte vorig jaar vooruitgang met de productontwikkeling en met de diensten. Het in het Belgische Mechelen gevestigde bedrijf haalde sinds 2006 110 miljoen euro op aan betalingen uit allianties met grote farma-bedrijven.

Overname

Eerder dit jaar nam Galapagos het Britse Argenta over. Het bedrijf telt nu 650 medewerkers en is actief in zes landen. Van de Stolpe liet weten altijd te kijken naar mogelijke overnames, maar dat er de komende maanden niets gaat gebeuren. ''We zijn druk bezig met de integratie van Argenta.''

Aandeelhouders hoeven de komende jaren nog geen dividend te verwachten. ''We gaan in ieder geval over 2010 en 2011 geen dividend uitbetalen'', aldus Van de Stolpe. Het bedrijf wil eerst de kaspositie verder versterken.