NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York veerden donderdag weer op. Meevallende cijfers over het wekelijkse aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten voedden het positieve sentiment op Wall Street.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde vlak voor sluiting van de handel een winst van 0,2 procent op 10.422 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index stond 0,1 procent hoger op 1120 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent op 2285 punten.

Uitkeringsaanvragen

Het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten daalde van bijna 500.000 vorige week tot 469.000 deze week. Na een fikse daling sinds april vorig jaar, was het aantal uitkeringsaanvragen sinds begin dit jaar weer licht opgelopen. Deze ontwikkeling zorgde de laatste tijd voor zorgen over de bestendigheid van het economisch herstel in de VS. Met het cijfer van deze week lijkt het tij weer te keren.

Ook was er goed nieuws over de arbeidsproductiviteit in de niet-agrarische sectoren in de Verenigde Staten. In het vierde kwartaal is deze harder gestegen dan gedacht. De productiviteit nam op jaarbasis met 6,9 procent toe waar eerder van 6,2 procent was uitgegaan.

Financiële fondsen

Financiële fondsen profiteerden van de meevallende cijfers van het ministerie van Arbeid. JP Morgan Chase noteerde een winst van 0,6 procent, Bank of America stond 0,3 procent hoger en American Express won 1,7 procent.

Bekende blue chips-fondsen als Boeing, Walt Disney en Coca-Cola waren ook bij de stijgers in de hoofdgraadmeter. Aandelen Boeing stegen 1,7 procent, na een opwaardering van UBS van 'verkopen' tot 'neutraal'. Volgens de bank zijn de vooruitzichten voor de vliegtuigproducent verbeterd.

Ook Coca-Cola kreeg een opwaardering van de bank. Het aandeel van de frisdrankenproducent won 0,9 procent.

Walt Disney

Walt Disney was de grootste stijger in de Dow. Het aandeel stond 2,9 procent hoger, nadat BofA Merrill Lynch het fonds had opgewaardeerd tot kopen. Volgens de bank kan het resultaat van het entertainmentconcern volgend jaar de verwachtingen overtreffen.

De handel kreeg verder steun uit de detailhandel. De detailhandelsverkopen bleken in februari hoger dan verwacht. Beursanalisten hielden juist rekening met een tegenvallende omzet door de zware winter in de VS.

Onverwachte daling

Een onverwachte daling van 7,6 procent in januari van de verkoop van bestaande huizen was een tegenvaller. Analisten hadden een stijging van 1 procent verwacht. Toch kon dit beleggers niet verontrusten. ''De handel blijft moeilijk te voorspellen. Beleggers zijn vooral in afwachting van nieuwe data vrijdag over de arbeidsmarkt en werkgelegenheid'', verklaarde een beursanalist de stemming.