BUNNIK - Bouwbedrijf BAM komt met een claimemissie ter waarde van 250 miljoen euro om de vermogenspositie te versterken.

Ook heeft het bedrijf gesproken met een groep banken om de bestaande afspraken op enkele punten te wijzigen. Dat heeft BAM donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over 2009.

BAM zegt de opbrengst van de emissie grotendeels te zullen gebruiken voor de financiering van belangen in zogeheten pps-projecten, waarbij de bouwer samenwerkt met overheden.

Het bedrijf ziet de vraag naar deze projecten in het huidige klimaat toenemen ''zoals onder meer blijkt uit het grote aantal actieve en potentiële biedingen van de groep'', aldus BAM.

Verlenging

ING en Rabobank, die de emissie steunen, zijn akkoord gegaan met het verzoek van BAM om de bestaande kredietfaciliteiten van BAM met een jaar te verlengen tot 2013/2014.

Ook stemmen de twee banken in met de aanpassing van de huidige afspraken aan het seizoenspatroon, aldus BAM.

Bouwbedrijven kunnen bijvoorbeeld last hebben van strenge winters. BAM verwacht op korte termijn ook tot overeenstemming te komen met de overige leden van de bankengroep.

Vastgoed

De aandelenuitgifte, waarvan verdere details vooralsnog ontbreken, is nodig na ''een moeilijk jaar.'' BAM leed forse verliezen bij de divisie Vastgoed, die het hardst werd geraakt door de crisis.

Half februari gaf BAM nog een winstwaarschuwing voor 2009 als gevolg van verdere waardeverminderingen bij het onderdeel.

In totaal bedroeg het verlies bij Vastgoed vorig jaar 266 miljoen euro. ''Uitermate teleurstellend'' aldus bestuursvoorzitter Joop van Oosten van BAM. De andere onderdelen van BAM waren winstgevend.

Afronding

BAM denkt de claimemissie halverwege dit jaar afgerond te hebben. Voor de uitgifte is wel toestemming nodig van de aandeelhouders, die over het voornemen kunnen stemmen op de algemene vergadering op 21 april.

De nettowinst van BAM bedroeg 31,3 miljoen euro en kwam overeen met de medio februari bijgestelde prognose. Eerder rekende het bedrijf op een winst van tenminste 100 miljoen euro, dat was al lager dan de oorspronkelijke raming van 100 tot 120 miljoen euro.

Omzet

De omzet daalde van 8,8 miljard euro naar 8,4 miljard euro en zal dit jaar, onder meer door de ''uitzonderlijk lange vorstperiode'' verder afnemen tot 8 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel fors terug, van bijna 429 miljoen euro in 2008 naar 197,5 miljoen euro vorig jaar. Het cijfer kwam flink lager uit dan de gemiddelde verwachting van analisten, die rekenden op 231 miljoen euro.