AMSTERDAM - Kas Bank heeft vorig jaar een operationele winst geboekt van 21 miljoen euro. Dit was 12 procent meer dan een jaar eerder, waarmee de bank voldoet aan zijn eigen doelstelling van jaarlijks 8 procent meer winst. Dat bleek donderdag uit de jaarcijfers van de bank.

De inkomsten waren met 132 miljoen vrijwel gelijk aan een jaar eerder. Kas Bank wist echter de kosten met 3 procent terug te dringen.

De bank stelt aandeelhouders een einddividend in het vooruitzicht van 40 eurocent per aandeel. Samen met het interimdividend van 33 eurocent, bedraagt het totale dividend over 2009 73 eurocent.

Kosten

Bestuursvoorzitter Albert Röell zei in 2010 verder te gaan met kostenbesparingen. Kas Bank streeft naar een verhouding tussen kosten en baten van 70 tot 77 procent. ''Wij streven ernaar om dit naar de onderkant van de bandbreedte te brengen. We verwachten dat de kostenkant blijft dalen.''

Kas Bank heeft de gevolgen van de financiële crisis gevoeld in zijn inkomsten. Door lagere volumes op de financiële markten, stonden de provisies uit de effectenhandel onder druk. Door de nog steeds onzekere situatie op de financiële markten, geeft de bank geen concrete verwachtingen voor 2010.

Effecten

Kas Bank verleent verschillende soorten financiële diensten. De bank treedt op als effectenhandelaar en belegt geld van institutionele beleggers.

Vorig jaar werd een onderdeel van Duitse Postbank overgenomen. Deze zogeheten Kapitalanlagegesellschaft (KAG) levert administratieve diensten aan beleggingsfondsen. ''Wij verwachten er dit jaar weer een of twee over te nemen'', zei Röell.

Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers teleurgesteld op de cijfers. Het aandeel stond kort na opening 3 procent lager op 13,75 euro.