AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is donderdag licht hoger de handel uitgegaan. Supermarktconcern Ahold was de uitblinker op het Damrak dankzij goede cijfers en de aankondiging van een aandeleninkoop.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,59 punten (0,2 procent) op 332,45 punten. De MidKap-index voor het middensegment won een fractie tot 533,48 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,4 procent.

Ahold voerde de AEX aan met een koerssprong van 4,8 procent. Beleggers beloonden de hoger dan verwachte winst die voor aanvang van de handel werd gepresenteerd. Ook de aankondiging dat het concern eigen aandelen gaat inkopen en meer dividend uitkeert dan eerder gedacht, kon op bijval rekenen.

BAM

Bouwbedrijf BAM kreeg er daarentegen flink van langs, na de aankondiging van een claimemissie van 250 miljoen euro. Het bedrijf heeft dat geld nodig om de vermogenspositie te versterken, maar daarmee verwateren de opbrengsten voor de bestaande aandeelhouders.

''We zijn door een crisis heen gekomen. Het is nu een andere wereld met andere eisen'', zei bestuursvoorzitter Joop van Oosten over de emissie, die volgens hem als een dikke winterjas moet dienen voor het bedrijf. Met een min van bijna 9 procent bungelde BAM onderaan de AEX.

Bank

Bankaandelen kregen enigszins steun van het verwachte besluit van de Europese Centrale Bank om de rentevoet in de eurozone ongemoeid te laten. In Amsterdam klom ING 0,6 procent.

Deutsche Bank werd 1,4 procent meer waard en Commerzbank steeg 1,5 procent. Het Britse Barclays won 1 procent.

TenCate

In de MidKap won de producent van technisch textiel TenCate 1,4 procent. Beleggers slikten hun teleurstelling over de tegenvallende prestaties over het afgelopen kwartaal in en beloonden de optimistische vooruitzichten van het concern.

Beleggers deden het voorzichtig aan, in afwachting van de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag worden gepresenteerd. Analisten verwachten dat het ministerie van Arbeid dan bekendmaakt dat er in februari 50.000 banen verloren zijn gegaan in de Amerikaanse economie.

De euro was donderdagmiddag 1,3560 dollar waard. Aan het slot van de Europese beurshandel op woensdag werd de Europese munt nog voor 1,3730 dollar verhandeld.