AMSTERDAM - Pieter Heerema heeft een belang van 28,60 procent in Spyker, het toekomstige Saab Spyker. Dat blijkt woensdag uit een melding in het kader van de Wet op het financiele toezicht (Wft).

De meldingsplicht is ontstaan op 23 februari 2010. Het belang wordt middellijk potentieel gehouden via het bedrijf Epcote en bestaat uit 4.592.550 aandelen middels een converteerbare obligatie. Het stemrecht bedraagt 28,60 procent.

Het betreft de eerste belangenmeldng van Heerema in Spyker.

Lening

Spyker kondigde op 8 februari 2010 al aan een converteerbare lening ter waarde van 25 miljoen dollar te hebben afgesloten met een investeringsbedrijf dat in handen is van Heerema Holding om de overname van Saab te financieren.

Het betreft een converteerbare lening met een looptijd van twee jaar en een rentetarief dat 10 procent boven Euribor ligt. De lening is converteerbaar in aandelen van 4 euro per stuk.

Daarnaast liet bestuursvoorzitter Victor Muller, die van 1984 tot 1991 werkte voor Heerema, weten dat een vertegenwoordiger van Heerema aan de Raad van Commissarissen van Spyker Cars zal worden toegevoegd.