DEN HAAG - Vastgoedbedrijf Wereldhave heeft zijn huurinkomsten in 2009 zien dalen. Dit bleek woensdag bij de publicatie van de jaarcijfers.

Wereldhave had te maken met toenemende leegstand, vooral in twee kantorengebouwen in Washington en Parijs. De huurinkomsten daalden hierdoor van 168,7 miljoen euro in 2008, naar 166,7 miljoen euro in 2009. Door lagere rentelasten nam de winst licht toe.

Het direct resultaat, de winst uit de verhuur van het vastgoed, steeg met 1,8 miljoen euro naar 111,1 miljoen euro.

Dividend

Het bedrijf stelde (pdf) de aandeelhouders een dividend in het vooruitzicht van 4,65 euro per aandeel. Dit is gelijk aan het dividend over 2008. Hiervan wordt 3,20 euro contant betaalt en kunnen aandeelhouders voor de overige 1,45 euro kiezen of zij geld of aandelen willen.

Het bedrijf zei te verwachten dat de omstandigheden op de kantorenmarkt uitdagend zullen blijven. Dit is het gevolg van stevige concurrentie en daarbij horende neerwaartse druk op de prijzen. Ongeveer de helft van de vastgoedportefeuille bestaat uit kantoren. Het grootste deel hiervan staat in de Verenigde Staten.

Waarde

Door de slechte markt moeten vastgoedeigenaren afschrijven op de waarde van hun bezittingen. In 2009 ging bij Wereldhave 247 miljoen euro aan vastgoedwaarde verloren. De waardedaling was wel geconcentreerd in de eerste negen maanden van het jaar. In het laatste kwartaal bedroeg de daling nog slechts 24,6 miljoen euro.

Wereldhave wil uitbreiden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. Het bedrijf denkt dat door de vastgoedcrisis zich interessante aankoopmogelijkheden zullen voordoen en heeft een omvangrijke oorlogskas klaarliggen om snel te kunnen handelen.