ALMERE - Uitzendorganisatie USG People heeft door de recessie vorig jaar een groter verlies geleden dan verwacht. Het concern, bekend van uitzendbureaus als Unique en Creyf's, ziet de markt voor uitzendkrachten echter langzaam aantrekken.

Het bedrijf meldde woensdag een nettoverlies van 31 miljoen euro over 2009. Dat was bijna twee keer zoveel als analisten hadden voorspeld. De omzet van USG liep afgelopen jaar door de economische malaise met 25 procent terug tot 3 miljard euro. Dat was in lijn met de verwachtingen.

Het bedrijf putte hoop uit het feit dat de omzet de afgelopen maanden minder hard daalde dan in de maanden ervoor. Die lijn zette in de eerste weken van dit jaar door, zo benadrukte de nieuwe topman Herman van Campenhout. ''De huidige trend versterkt ons vertrouwen in een verder herstel van de markt'', stelde hij in een verklaring.

Dienstensector

In Nederland, waar USG bijna de helft van de omzet haalt, gaat het herstel echter minder voortvarend dan in landen als België en Frankrijk. In die landen komt de vraag naar uitzendkrachten vooral uit sectoren die voorop lopen bij economisch herstel, zoals de industrie. In Nederland speelt de dienstensector, waar de arbeidsmarkt later aantrekt, een veel belangrijkere rol.

De omzet van het gehele concern nam vorig kwartaal dan ook vooral minder hard af bij het onderdeel General Staffing, dat uitzendkrachten levert aan de productie-industrie. Hier kwamen 19 procent minder opbrengsten binnen, terwijl de daling een kwartaal eerder nog 28 procent bedroeg.

Bij Specialist Staffing, dat zich richt op de dienstensector, stabiliseerde de afname van de omzet op 27 procent. In het derde kwartaal van vorig jaar zag USG de opbrengsten van dit onderdeel met 28 procent afnemen.