NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag verdeeld. Nieuwe overnameactiviteiten en gunstig bedrijvennieuws zetten de koersen op winst, maar technologiefondsen IBM en Microsoft drukten zwaar op de Dow.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond bij het sluiten van de handelsdag onveranderd op 10.405,98 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index won 0,2 procent op 1118,31 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 2280,79 punten.

Overnamefront

Na maandag was er ook dinsdag beweging aan het overnamefront. Kunstmestproducent CF Industries maakte bekend een nieuw overnamebod te hebben gedaan op concurrent Terra Industries.

Het bod van 4,7 miljard dollar komt neer op 47,40 dollar per aandeel. Het aandeel Terra steeg 12,7 procent, maar CF Industries verloor 7 procent.

''De omvang van de overname is niet heel erg groot, maar de schijn van een biedingsoorlog is een bemoedigend teken van economisch herstel voor beleggers'', zei een analist.

Verder kondigde chemiereus Dow Chemical aan zijn Styron-onderdeel dat plastics maakt te willen verkopen aan Bain Capital Partners voor 1,6 miljard dollar. Dow-Chemical-aandelen stegen ruim 1 procent.

Qualcomm

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm kondigde aan voor 3 miljard dollar aandelen te gaan inkopen. Verder verhoogde het bedrijf zijn dividenduitkering. Het aandeel stond met een winst van 6,6 procent aan de top van de Nasdaq.

De grootste computerproducent ter wereld Dell won 0,8 procent nadat beursanalisten het aandeel hadden aanbevolen van 'neutraal'' tot 'kopen'.

Autoproducenten

De grote autoproducenten kwamen met positief nieuws over de verkopen in februari. General Motors meldde in die maand 12 procent meer auto's te hebben verkocht in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Ford verkocht zelfs 43 procent meer wagens dan in februari 2009 en 22 procent meer dan in januari 2010. Toch steeg het aandeel Ford maar 0,2 procent.

Griekenland

Beleggers trokken zich verder op aan tekenen dat Griekenland vooruitgang boekt met de oplossing van zijn financiële problemen.

De Europese Commissie liet dinsdag weten dat Griekenland aanvullende maatregelen moet nemen om zijn begrotingstekort onder controle te krijgen. Een woordvoerder benadrukte dat de Griekse regering voornemens is om de noodzakelijke stappen te zetten.

''Het cijferseizoen is min of meer voorbij. De Europese situatie is nu de sleutel'', verklaarde een Amerikaanse vermogensbeheerder. Hij doelde op het vermogen van de beurs om verder te stijgen. De Amerikaanse graadmeters staan momenteel rond de stand van begin dit jaar.

De euro noteerde 1,3606 dollar, tegenover 1,3555 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.