AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben dinsdag opnieuw met winsten de dag afgesloten. Beleggers trokken zich op aan berichten dat Griekenland vorderingen maakte bij de aanpak van de financiële problemen.

De AEX-index sloot 3,87 punten hoger op 328,24 punten. Een winst van 1,2 procent. De MidKap-index kreeg er 1 procent bij en sloot op 530,99 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 1,1 procent. Londen ging 1,5 procent vooruit.

Zorgen over de miserabele financiële positie van Griekenland namen dinsdag enigszins af nu het erop lijkt dat de Griekse regering voortgang boekt.

Een woordvoerder van de Europese Commissie herhaalde dinsdag dat het land meer moet doen om zijn begrotingstekort onder controle te krijgen, maar maakte daarbij de aantekening dat de Griekse regering verenigd is en vast voornemens is de noodzakelijke stappen te zetten.

Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM stond vrijwel bovenin de AEX met een plus van 3,9 procent. De internationale luchtvaartorganisatie IATA had laten weten dat het luchttransport en passagiersvervoer in januari een herstel hebben doorgemaakt.

Ook elders in Europa boekten luchtvaartmaatchappijen winst. British Airways ging 6,2 procent vooruit. Lufthansa boekte een winst van 3,6 procent.

TomTom

TomTom, producent van navigatieapparatuur, stond onderin de AEX met een minieme plus van 0,4 procent. Vermogensbeheerder Gert-Jan Geels van Eureffect wees op mediaberichten dat klanten van het Duitse telecomconcern T-Mobile gratis navigatiesoftware krijgen.

SNS Reaal stond dinsdagmiddag bovenin de MidKap. Volgens een handelaar waren er geruchten in de markt over mogelijke interesse in het concern. Er zouden volgens de handelaar verscheidene potentiële kopers zijn, waaronder verzekeraar Delta Lloyd. SNS noteerde aan het einde van de handel een plus van 3,9 procent.

Ordina

Automatiseerder Ordina zei bij de publicatie van de jaarresultaten te verwachten dat 2010 opnieuw een uitdagend jaar zal worden.

De automatiseerder zag de omzet in 2009 sterk dalen en boekte een bescheiden nettowinst van 1,3 miljoen euro. Ordina keert daarom geen dividend uit. Beleggers reageerden negatief en zetten het aandeel 10,3 procent lager.

Herschikking

In Amsterdam voerde beursbedrijf NYSE Euronext de jaarlijkse herschikking van de drie graadmeters van het Damrak door. In de samenstelling van de AEX-index veranderde niets.

Wel werd het gewicht dat de verschillende aandelen in de berekening van de index leggen, veranderd. In de MidKap nam verzekeraar Delta Lloyd de plaats in van vastgoedbedrijf Prologis European Properties, dat naar de AScX-index is gedegradeerd.

De euro stond op 1,3555 dollar, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de handel maandag.