AMSTERDAM - Nederlandse hedgefondsen winnen terrein. De fondsen van eigen bodem worden de laatste maanden snel populairder onder investeerders, zo blijkt uit een rondvraag.

"De grote institutionele beleggers zijn de afgelopen tijd meer gecharmeerd geraakt van Nederlands fondsstructuren", stelt Clayton Heijman, algemeen directeur van Darwin Financial Platform, een dienstverlener aan startende assetmanagers. "Het helpt ook dat er een Nederlandse index voor hedgefondsen is opgericht, daardoor is er meer bekendheid ontstaan."

"Er komen nog veel meer hedgefondsen bij, ook wereldwijd", verwacht Heijman. "En er gaat meer belangstelling ontstaan om te investeren in fondsen die in Europese landen zijn opgezet." Hedgefondsen zijn beleggingsfondsen die streven naar een positief rendement, ongeacht wat de markt doet.

Heropleving

Willem de Vlugt, fondsmanager bij Evaluation Capital, ziet die trend ook. "Sinds maart vorig jaar is er een heropleving van interesse. Er zijn meer toetreders. Dat komt doordat 2008 een heel zwaar jaar was, maar hedgefondsen hebben het er desondanks toch beter vanaf gebracht dan reguliere fondsen. Beleggers zien de toegevoegde waarde. Een tweede punt is dat er behoefte aan meer kennis is. Fondsen die dichter bij huis zijn, hebben meer transparantie, de fondsmanagers zijn bekend, dat wekt vertrouwen."

In januari 2009 zag de Hollandse Hedgefund Index van Finles/IEX, dat de score van Nederlandse fondsen bijhoudt, het levenslicht. Mark Baak, vermogensbeheerder bij Finles Capital Management en een van de oprichters van de Nederlandse index, signaleert eveneens een groeiende belangstelling voor oerhollandse hedgefondsen. "Het aantal fondsen dat wij volgen met de index is in iets meer dan een jaar gestegen van 17 naar 27."

Een van de oorzaken is ook volgens Baak dat "Nederlandse hedgefondsen het rampjaar 2008 relatief goed zijn doorgekomen. Het gemiddelde rendement van Nederlandse hedgefondsen was min 16 procent. Dat is niet goed, maar iets beter dan buitenlandse hedgefondsen en heel veel beter dan de AEX die in dat jaar 52 procent inleverde."

Beleggingstalent

Andere redenen zijn volgens Baak dat in tijden van crisis gelden vaak dichter bij huis belegd worden en dat meer van banken afkomstig beleggingstalent voor zichzelf begint.

Volgens de Hollandse Hedgefund Index hebben Nederlandse hedgefondsen in 2009 een gemiddeld rendement van 11 procent geboekt. De onderlinge verschillen zijn echter groot.

"De fondsen die zich baseren op computermodellen hebben het erg moeilijk gehad", aldus Heijman. "Die gaan uit van trends, maar door het overheidsingrijpen ontstonden er allerlei schokachtige bewegingen, en daar is natuurlijk geen trend in te vinden. Hedgefondsen die volgens een long/shortstrategie investeren, hebben het over het algemeen juist zeer goed gedaan."

Overheidsingrijpen

DQS Fund is zo'n kwantitatief hedgefonds. Het moest over 2009 een min van 23,5 procent incasseren, tegenover een positief rendement van 20,3 procent in 2008. "Het komt niet door de financiële crisis”, meent fondsmanager John Hoek. "Wij hanteren trendvolgende strategieën en de markten hebben door het overheidsingrijpen niet hun eigen gang kunnen gaan."

DQS is dan ook niet van plan zijn strategie te wijzigen. "Als aan de overheidsinterventie een einde komt, moet alles zich weer gaan normaliseren”, denkt Hoek.

Duurzaam

Ook het Brits-Nederlandse Greenbay Investments kwam vorig jaar, nipt, onder de nullijn uit. Het 'sustainable fund' noteerde een negatief rendement van 2,7 procent. Een jaar eerder bedroeg dit nog 1,5 procent positief. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten geen strategiewijzigingen in de planning te hebben.

Duurzaam investeren integreert milieufactoren en factoren op het gebied van sociale prestatie om een financiële analyse te maken. De achterliggende gedachte is volgens de website van Greenbay dat bedrijven die sterk scoren op deze gebieden beter geleid worden en meer rekening houden met de lange termijn.

Long en short

Evaluation Capital, dat daarentegen een plus van 35,1 procent noteerde, maakt gebruik van long/short strategieën, combinaties van long- en shortposities in aandelen. De investeringen zijn gebaseerd op een fundamentele analyse. "Wij hebben in het eerste kwartaal van vorig jaar een positief rendement geboekt, terwijl de markt juist naar beneden ging. Blijkbaar hebben we de juiste beleggingskeuzes gemaakt", licht fondsmanager De Vlugt toe.

Ook Fonds Bloemendaal boerde goed met een rendement van zo’n 25 procent. "Fonds Bloemendaal is een multi-strategy beleggingsfonds dat een positief rendement nastreeft, ongeacht de richting van de markten", legt fondsmanager John van der Schenk uit. "Het vooruitzicht op extra rendement moet altijd opwegen tegen het risico dat wordt gelopen."