WAREGEM - De toeleverancier aan de medische sector Arseus heeft de winst vorig jaar flink weten op te voeren.

De twee grootste divisies presteerden goed ondanks moeilijke economische omstandigheden. Dat blijkt uit de resultaten die het bedrijf dinsdag bekendmaakte.

De nettowinst bedroeg 19,6 miljoen euro, bijna 32 procent meer dan de 14,9 miljoen euro in 2008. Desondanks is het resultaat lager dan de 22,7 miljoen euro die door analisten werd verwacht. Het bedrijfsresultaat (rebitda) steeg met 10,7 procent tot 52,7 miljoen euro.

Omzet

Arseus, dat beursnoteringen heeft in Brussel en Amsterdam, maakte op 15 januari al een omzet van 391,3 miljoen euro bekend. Dat is 10,3 procent meer dan in 2008. Destijds gaf het bedrijf ook al aan voor dit jaar een omzetgroei van 5 à 10 procent te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat opnieuw in een hoger tempo zal toenemen.

Arseus genereerde veel geld uit de normale bedrijfsvoering, maar kampte ook met een flinke stijging van de kosten. De operationele kasstroom steeg met ruim 42 procent tot 39,5 miljoen euro, terwijl de kosten met bijna 13 procent stegen tot 133,2 miljoen euro.

Het bedrijf voerde vorig jaar een kostenbesparingsprogramma door bij de divisie Dental. ''De effecten hiervan zullen naar verwachting in 2010 zichtbaar worden.''

Overnames

Dankzij de sterke kasstroom acht Arseus zich goed in staat om in te springen op overnamekansen. Het bedrijf wil de leidende marktpositie van Fagron, dat producten levert aan apotheken, versterken en kijkt ook naar overnames voor Dental, Medical (producten en diensten aan zorginstellingen) en Corilus (IT-diensten aan medisch personeel).