TOKIO - Het Japanse elektronicaconcern Canon heeft ruim 71 procent van de aandelen Océ binnen handbereik. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Die stukken zijn deels door aandeelhouders van de Nederlandse producent van printers en kopieerapparaten aangemeld en voor een deel door Canon zelf gekocht.

Canon bracht in november vorig jaar een bod op Océ uit van 8,60 euro per aandeel ofwel 730 miljoen euro in totaal. Het Japanse bedrijf zei destijds het bod gestand te willen doen bij aanmelding van tenminste 85 procent van de aandelen. Maandag verstreek de aanmeldingstermijn.

Doorzetten

Dinsdag zei Canon voor aanstaande donderdag bekend te maken of het de overnamepoging wil doorzetten en zo ja, op welke manier. Het concern kan de aanmeldingstermijn verlengen of genoegen nemen met de stukken die nu zijn aangeboden.

In dat laatste geval krijgt Canon Océ wel in handen, maar wordt het opgescheept met een aantal opstandige aandeelhouders van het bedrijf. Die groep, met onder meer Hermes en Orbis, heeft circa 20 procent van de aandelen Océ in handen en vinden het bod van de Japanners te laag.