AMSTERDAM - De hoop op een Frans-Duits reddingsplan voor Griekenland biedt de koers van de euro maandag ondersteuning. Ook de licht hoger dan verwachte score voor de inkoopmanagersindex voor de industrie draagt bij aan herstel.

De index komt met een score van 54,2 voor februari op de hoogste stand in 30 maanden. Dit weekend waren er voor de euro gunstige mediaberichten over een mogelijk reddingsplan voor Griekenland.

Naar verluidt zou een reddingsplan bestaan uit het opkopen van Griekse staatsobligaties door enkele eurolanden waaronder Frankrijk en Duitsland. Olli Rehn, eurocommissaris voor Monetaire zaken, vloog zondagavond naar Griekenland voor overleg.

Staatsobligaties

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontkende voor de Duitse ARD-televisie het opkopen van staatsobligaties door Duitsland.

"Dat is zeker niet het geval. We hebben een verdrag dat niet voorziet in het subsidiëren van landen. We kunnen Griekenland het best helpen door duidelijk te maken dat Griekenland zijn eigen huiswerk moet doe, zoals ze dat op dit moment ook doen", aldus Merkel in het interview.

Vasthouden

Analisten vragen zich af in hoeverre de euro in staat is om de winsten van dit moment vast te houden.

Zorgen over de schuldpositie van Zuid-Europese landen als Spanje en Portugal (naast Griekenland) blijven bestaan. Daarnaast bestaat er zorg over de sociale onrust die op mogelijke belastingverhogingen en bezuinigingen in deze landen kunnen volgen.

Omstreeks 12.05 noteert de euro 0,2 procent lager op 1,3590 ten opzichte van de dollar.