NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York begonnen de handelsweek maandag met flinke plussen. De handel kreeg steun van overnamenieuws en meevallende cijfers over de Amerikaanse consumentenbestedingen.

Ook een aan de horizon glorende oplossing voor de schuldencrisis van Griekenland droeg bij aan het positieve sentiment.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag een winst van 0,8 procent op 10.403,79 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,0 procent tot 1115,71 punten en de technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,6 procent hoger op 2273,57 punten.

AIG

De Amerikaanse verzekeringsgigant AIG meldde zijn Aziatische levensverzekeringsactiviteiten te verkopen aan het Britse Prudential voor 35,5 miljard dollar. Het aandeel AIG steeg 5,9 procent.

Vrijdag ging de koers van het fonds nog 8 procent onderuit, toen het concern een kwartaalverlies van 8,9 miljard dollar bekendmaakte en liet weten meer staatssteun nodig te hebben.

Het Duitse farmaceutische concern Merck kondigde maandag de overname aan van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Millipore voor 7,2 miljard dollar. Millipore stond ruim 11 procent hoger. Het fonds was daarmee een van de grootste stijgers in de S&P 500.

Consumentenbestedingen

Voor opening van de Amerikaanse beurzen werd bekend dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in januari met 0,5 procent zijn gestegen. Analisten gingen uit van een stijging met 0,4 procent. Het is de vierde maand op rij dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten stijgen. De consumentenuitgaven in de VS zijn goed voor twee derde van de economie.

De handel op Wall Street kreeg verder steun door een meevallend cijfer over de Amerikaanse industrie. Deze sector zag de bedrijvigheid in februari groeien, zij het minder hard dan verwacht. Volgens cijfers van de vereniging van inkoopmanagers ISM kwam de zogeheten ISM-index voor de industrie vorige maand uit op 56,5 punten tegen 58,4 punten in januari.

Griekenland

Aanhoudende geruchten dat Duitse en Franse staatsbanken bereid zouden zijn om Griekenland geld te lenen, droegen ook bij aan hogere koersen. Griekenland wil deze week 5 miljard euro ophalen door de verkoop van obligaties.

In april en mei moet het land nog voor 20 miljard euro aan oude schulden herfinancieren. Beleggers vrezen dat het Griekse schuldenprobleem het wereldwijde herstel van de economie kan vertragen.

Huizenmarkt

De aanhoudende zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt kon Wall Street maandag niet van slag brengen. Volgens het ministerie van Handel zijn de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in januari voor de derde achtereenvolgende maand gedaald. De daling van 0,6 procent was echter minder dan de 0,7 procent die analisten hadden verwacht.

Koploper in de Nasdaq was Sandisk met een winst van ruim 12 procent. De producent van geheugenkaarten had vrijdag zijn winstprognose voor het eerste kwartaal verhoogd.

De euro noteerde 1,3558 dollar, tegenover 1,3500 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.