LONDEN - HSBC heeft in 2009 de nettowinst met 2 procent zien stijgen als gevolg van lagere belastingen en hogere handelswinsten. De winst van de Britse bank viel wel lager uit dan analisten hadden verwacht.

De Britse bank rapporteerde maandag een nettowinst over het afgelopen boekjaar van 5,83 miljard dollar, tegen 5,73 miljard dollar in 2008. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van 6,4 miljard dollar.

De bank stelt in alle regio's met uitzondering van Noord-Amerika winstgevend te zijn geweest.

Leningen

HSBC zag de totale voorzieningen voor slechte leningen en andere kredietrisicovoorzieningen in 2009 toenemen met 9 procent tot 26,49 miljard dollar, van 24,94 miljard dollar in 2008.

De voorzieningen zijn volgens de bank 'acceptabel' gezien de ernst van de wereldwijde recessie en de toegenomen werkloosheid in de meeste ontwikkelde markten.

HSBC verwacht dat de kredietvoorzieningen in 2010 zullen afnemen "indien de economie en de werkloosheid zich conform verwachting zullen ontwikkelen".

De bank stelt daarnaast dat de prestaties in januari 2010 sterk waren en boven verwachting lagen.

China

HSBC, dat zich richt op opkomende markten als China, India en Brazilie en in tegenstelling tot veel andere banken geen staatssteun nodig heeft gehad, stelt goed gepositioneerd te zijn om te profiteren van een economisch herstel.

Bestuursvoorzitter Michael Geoghegan stelt zijn bonus van 4 miljoen pond aan goede doelen te schenken.

Het aandeel HSBC daalt maandagochtend in Londen met 1,8 procent tot 706,70 pence, na publicatie van de jaarcijfers.