AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met forse winsten gesloten. Hoop op een reddingsplan voor Griekenland en gunstige cijfers over de Amerikaanse economie stuwden de koersen.

De AEX-index sloot 6,63 punten hoger op 324,37 punten. Een winst van 2,1 procent. De MidKap-index kreeg er 1,3 procent bij en sloot op 525,52 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 2,1 procent omhoog. Londen kreeg er 1 procent bij.

Frankrijk en Duitsland zouden aan een reddingsplan voor Griekenland werken. Volgens mediaberichten is het plan dat Frankrijk en Duitsland door middel van onder meer staatsbanken voor maximaal 30 miljard euro aan Griekse staatsleningen kopen.

Griekenland

Beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers plaatste maandag vraagtekens bij het nut van eventuele steun aan Griekenland. ''Stel dat ze een reddingsoperatie plegen, dan schuiven we de problemen misschien alleen maar voor ons uit. Er moet een keer pijn worden geleden, linksom of rechtsom. Er zal gewoon moeten worden bezuinigd.''

In navolging van Azië gingen ook in Europa de grondstoffondsen maandag omhoog. Staalconcern ArcelorMittal steeg 0,9 procent en het Duitse ThyssenKrupp won 1,2 procent. Mijnbouwer BHP Billiton steeg 3,3 procent en Rio Tinto klom 3,1 procent.

Grondstoffen

Door het nieuws over de aardbeving in Chili steeg de prijs van grondstoffen, met name die van koper. Chili is de grootste producent van koper ter wereld. Het effect bleek kortstondig, nadat bekend werd dat de kopermijnen niet in een gebied liggen dat door de beving is getroffen.

Analisten van de Deense Saxo-bank verwachten echter dat de prijs van koper nog enige tijd boven het eerdere niveau blijft omdat de handel last zou kunnen krijgen van de beschadigde infrastructuur in Chili.

HSBC

De winst op de beurs van Londen werd getemperd door een flink verlies van de Britse bank HSBC. Die verloor 5,3 procent na de bekendmaking van tegenvallende cijfers. De grootste bank in Europa boekte in 2009 een winst voor belastingen van 7,1 miljard dollar tegen 9,3 miljard dollar in 2008. Analisten rekenden op een winst van 11,4 miljard dollar.

Elders in Europa waren de bankfondsen juist in opmars. In Amsterdam kreeg ING er 5,9 procent bij. Deutsche Bank ging 2,1 procent vooruit en in Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale beide 2,2 procent.

Cijfers

De handel kreeg later op de middag ook steun van een positief cijfer over de Amerikaanse economie. De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten stegen in januari sterker dan verwacht. De uitgaven stegen met 0,5 procent, terwijl op een stijging met 0,4 procent was gerekend. Ook kwamen er cijfers over de industriële bedrijvigheid in de VS en de bouwuitgaven.

In Amsterdam was Arcadis met een winst van 4,1 procent de uitschieter onder de kleinere fondsen. Het advies- en ingenieursbureau is door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid geselecteerd als een van de hoofdaanbieders voor een programma met een maximale waarde van 1,5 miljard dollar.

De euro noteerde maandag 1,3500 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag was de Europese munt 1,3660 dollar waard.