AMSTERDAM - De Russische miljardair Vladimir Antonov is, zoals GM wilde, geen aandeelhouder meer van Spyker Saab. Maar zijn invloed bij de nieuwe Nederlandse autoproducent is er niet door verminderd, zo blijkt uit onderzoek van NUzakelijk en 925.

General Motors eiste bij de overname van Saab dat miljardair Antonov als aandeelhouder uitgekocht werd. Even leek zijn rol volledig uitgespeeld, maar nu blijkt dat Antonov, die beschuldigd wordt van criminele activiteiten, via de achterdeur Victor Muller ruim 70 miljoen euro leent om zijn eigen belangen in Spyker over te nemen.

Eerder meldden we op basis van mededelingen van de Zweedse overheid dat GM in een 'confidentialty agreement' liet vastleggen dat Antonov geen aandeelhouder meer mocht zijn in Saab Spyker. En met succes, zo leek het. Antonov en twee van zijn vazallen traden immers af als commissaris bij de sportwagenfabrikant.

Door een slimme constructie is de Russische miljardair nu officieel inderdaad geen aandeelhouder meer, maar als de financier van de vrijwel blutte Victor Muller heeft hij nog steeds heel veel macht.

Antonov heeft macht

Als financier van grote bedragen, 77 miljoen euro in het geval van Antonov, heb je indirect altijd veel macht over je lener. Muller is na de overname met 38,1 procent van de aandelen, nu niet alleen verreweg de grootste aandeelhouder van Saab Spyker, maar heeft als CEO van de nieuwe combinatie ook veel invloed.

Een van onze bronnen suggereert dat Muller van plan is om op korte termijn extra aandelen te gaan kopen, zodat hij meer dan 50 procent van Saab Spyker bezit en absolute beslissingen kan nemen.

Hij kan dan bijvoorbeeld beslissingen nemen over de voorwaarden van leningen die worden aangegaan met zijn eigen bv, Tenaci Capital. Maar ligt de macht over Saab Spyker dan bij Victor Muller, of bij Vladimir Antonov, die hem in staat stelde deze hele deal rond te maken?

Aandelen Spyker als onderpand

De positie van een financier wordt nog sterker als de lener weinig onderpand heeft. Dan wordt het een lening met vele risico's en is de financier eigenlijk meer een soort durfkapitalist. Een lening van 77 miljoen euro verstrek je nooit zonder goed onderpand.

Tenaci Capital heeft echter geen bezittingen, behalve het aandelenpakket in Spyker, dat bij de huidige koers van 3,60 euro zo'n 20 miljoen euro waard is. Het ligt dan ook zeer voor de hand dat Antonov als onderpand voor zijn lening van 100 miljoen de aandelen van Muller in Spyker krijgt.

Als Muller de lening niet kan terugbetalen, krijgt Antonov alsnog de aandelen. Defacto heeft de miljardair dus nog zeer veel macht over Spyker.

In beeld: Welke aandeelhouders heeft Saab Spyker nu?
spyker schema aandeelhouders

Constructies

Muller zou Muller niet zijn als hij zijn financiering lekker simpel en overzichtelijk had gedaan. Rond de overname werden verschillende constructies opgetuigd om aandelen over te nemen, leningen af te betalen en te verstrekken en meer van dergelijk gedoe. Leest u even mee?

Het fikse bedrag van ruim 70 miljoen euro leende Victor Muller met zijn vennootschap Tenaci Capital van Antonov, volgens de miljardair in de internationale pers vorige week. De miljardair zegt 100 miljoen dollar aan financiering verschaft te hebben aan Tenaci Capital, waarvan 25 miljoen dollar voor de eerste aflossing aan GM. Om het simpel te maken leent Muller deze 25 miljoen dollar eerst weer uit aan Spyker, waarna zij het weer overmaken aan GM.

Snoras

De rest van de lening heeft Muller nodig voor het overnemen van de aandelen van Antonov en het afkopen van een converteerbare obligatie van 57,6 miljoen euro die de Letse Snoras bank, een van de banken van Antonov, aan Spyker verschafte. De aandelen in Spyker nam Victor Muller over voor een geschat bedrag van 20 miljoen euro.

Voor het aflossen van de converteerbare obligatie van 57,6 miljoen euro werd wederom een omweg bedacht. Antonov leent de 57,6 miljoen euro aan Tenaci Capital, dat het geld vervolgens aan Spyker uitleent, zodat zij dit bedrag weer aan Snoras bank kunnen overmaken.

Zo is in alle benodigde miljoenen voor de overname voorzien. Eerder werd immers al bekend dat offshoretycoon Pieter Heerema, de voormalig werkgever van Victor Muller, een lening aan Spyker verstrekte van 25 miljoen dollar, voor de tweede betaling aan GM. De laatste bulk van 24 miljoen dollar moet Spyker in juni naar Detroit overmaken.

In beeld: Financiering van de overname:
schema spyker financiering

Aandeelhouder of financier?

Tot slot. Ondanks zijn bezwaren is GM kennelijk akkoord gegaan met een prominente rol van Antonov als financier.

Het is onduidelijk hoe het onderhandelingsproces tussen GM, Saab en Spyker precies is verlopen. Heeft GM er echt vrede mee dat Antonov alsnog betrokken is bij het nieuwe Saab Spyker? De Zweedse overheid vertelde ons dat ze van het begin af aan wisten hoe Victor Muller aan zijn geld kwam.

Gold dit ook voor GM, of hebben ze zich laten wegspelen door de geniale onderhandelingspraktijken van Victor Muller? En kloppen de speculaties over de criminele banden van Antonov wel?

Wordt vervolgd.