NEW YORK - In Wall Street sprongen de koersen van de aandelen vrijdag van winst naar verlies, en omgekeerd.

De Dow-Jones-index van dertig fondsen sloot vrijwel gelijk. De stijging was 4,23 punten naar 10325,26 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,1 procent hoger, 1,55 punten op 1104,49 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, steeg 4,04 punten, 0,2 procent, naar 2238,26 punten.

Wall Street opende vlak. De koersen veerden even op na een onbevestigd bericht dat de Duitse overheidsbank KfW Griekse staatsleningen zou gaan kopen, maar die opleving was van korte duur.

Nieuws

Beleggers kregen zowel goed als slecht nieuws te verwerken. De groei van de Amerikaanse economie blijkt in het vierde kwartaal van vorig jaar met 5,9 procent te zijn gegroeid in plaats van de eerder gemelde 5,7 procent.

Daar stond tegenover dat de verkoop van bestaande huizen in de VS in januari met 7,2 procent daalde in vergelijking met een jaar eerder.

Huizenverkoop

Analisten hadden eerder een stijging van de huizenverkoop verwacht. Het nieuws kwam hard aan doordat de financiële crisis begon als een crisis op de huizenmarkt. Amerikaanse banken bezitten nog veel woningen van mensen die hun hypotheek niet langer konden betalen en die kunnen dus ook nog op de markt komen.

Eerder deze week kregen beleggers veel nieuws over de huizenmarkt te verwerken. Die staat onder invloed van stimuleringsmaatregelen van de overheid en die kunnen kennelijk nog niet gemist worden.

AIG

Slecht nieuws was er ook van AIG, de verzekeringsreus die door de overheid gered werd met een kapitaalinjectie van 182,3 miljard. AIG leed in het vierde kwartaal een verlies van 8,9 miljard dollar en liet weten nog meer staatssteun nodig te hebben. De aandelen AIG gingen prompt met 8 procent omlaag.

Een cijfer over het consumentenvertrouwen, dat gepubliceerd wordt door de Universiteit van Michigan, bleek ook nog eens lager te zijn dan dat van januari en bovendien lager dan analisten hadden verwacht.

Dow-Jonesindex

Toen de handelsweek begon stond de Dow-Jonesindex op 10.402 punten, hoger dus dan aan het einde van de handelsweek. Zorg om Griekenland speelt de beurs parten.

Eerder deze week drukte een meer officieel cijfer over het consumentenvertrouwen de aandelen, evenals nieuws over de huizenmarkt en de het ondernemersvertrouwen in Duitsland.

Daar stond tegenover dat Ben Bernanke, de voorzitter van het stelsel van centrale banken, zorg over de rente wegnam door te melden dat de Federal Reserve de tarieven voorlopig op het extreem lage niveau wil handhaven.

Euro

De euro noteerde 1,3616 dollar, tegenover 1,3660 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.