AMSTERDAM - De Europese beurzen eindigden vrijdag in de plus na een week vol teleurstellingen.

Beleggers putten tegen het eind van de handelsdag hoop uit nieuws voor een reddingsplan voor Griekenland. De Duitse bank KfW is volgens persbureau Bloomberg voorbereidingen aan het treffen voor steun aan de Grieken.

De AEX-index eindigde op een winst van 0,9 procent bij een stand van 317,74 punten. De MidKap-index won eveneens 0,9 procent tot 518,70 punten. De beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen plusten 1,2 tot 1,9 procent.

Schuldenlast

Duitsland overweegt volgens Bloomberg de aankoop van Griekse staatsleningen via de KfW Bankengruppe, een financiële instelling die in handen is van de overheid. Het zou gaan om een onderdeel van een Europees plan om Griekenland te helpen bij de enorme schuldenlast. Bloomberg baseert zich op Duitse bronnen. Amerikaanse en Europese beurzen veerden op na het nieuws.

Ook was er een lichtpuntje over de economie in de Verenigde Staten. Uit een tweede raming die het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekendmaakte, bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 5,9 procent is gegroeid op jaarbasis. In januari werd nog gerekend op een groei met 5,7 procent.

Meevallers

Maar beleggers kregen ook tegenvallers te verwerken. De verkoop van bestaande woningen in de VS is in januari met 7,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder, tot 5,05 miljoen. Het is de tweede daling op rij. Het cijfer valt zwaar tegen en duidt op een mogelijk nieuw verval van de Amerikaanse woningmarkt.

Ook bleek uit vrijdagmiddag gepubliceerde cijfers dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie deze maand sterker dan eerder geraamd is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Amerikaanse consumenten waren vooral pessimistischer over hun baanzekerheid en salaris.

Aegon

In Amsterdam stond Aegon in de belangstelling. Het aandeel van de Haagse verzekeraar stond bovenaan de AEX met een plus van 4,6 procent. In de markt deden geruchten de ronde over een mogelijke overname van de verzekeraar door de Duitse branchegenoot Munich RE.

''Het zou fantastisch zijn'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij uitte echter ook zijn twijfels en wees erop dat de Vereniging Aegon een zeer grote vinger in de pap heeft bij het bedrijf.

SBM

Een aantal bedrijven met een beursnotering op het Damrak publiceerde vrijdag de jaarresultaten. SBM Offshore, een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, voldeed aan de eigen verwachting. Het wist beleggers daarmee echter niet te imponeren. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Buizen- en leidingenproducent Wavin zag de koers met 8,4 procent dalen, na zijn cijferpublicatie. Wavin wist amper winst te boeken en zal over 2009 geen dividend uitkeren.

Fietsenproducent Accell liet zich optimistisch uit over de ontwikkeling van de resultaten dit jaar. Beleggers beloonden de cijfers en verwachtingen met een koersstijging van 4,7 procent.

Fornix

Medisch bedrijf Fornix maakte bekend dat de rechter een beroep heeft verworpen dat het bedrijf had aangetekend tegen een weigering van een registratie voor zijn allergiemedicijn Oralgen. Fornix beraadt zich op een hoger beroep. Het aandeel daalde ruim 11,6 procent.

De euro stond op 1,3660 dollar, tegen 1,3475 dollar aan het eind van de handel donderdag.