SCHIEDAM - Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft de winst vorig jaar vrijwel gelijk weten te houden aan het resultaat in 2008.

Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf vrijdag bekendmaakte. Daarmee voldoet SBM aan de voorspelling die het zelf afgaf in mei en sindsdien heeft gehandhaafd.

SBM kampte in de eerste maanden van vorig jaar met een dalende vraag naar zijn diensten. Door de crisis en de lage olieprijs stelden klanten, waaronder vrijwel alle grote olieconcerns, hun orders voor de oliewinnings- en opslagschepen van het bedrijf uit.

Als gevolg daalde de omvang van nieuwe orders tot 3,7 miljard dollar van 4,4 miljard dollar in 2008.

Terughoudendheid

Volgens topman Tony Mace nam de activiteit in de tweede helft van 2009 enigszins toe. Hij ziet momenteel echter nog steeds terughoudendheid bij de oliereuzen om het groene licht te geven voor opdrachten.

Mace verwacht een geleidelijke toename van activiteit later dit jaar. ''Veel van die opdrachten hebben betrekking op oliewinning in diep water. Dat is waar we onze inspanningen en expertise op concentreren.''

SBM maakte een nettowinst bekend van 230 miljoen dollar in vergelijking met 228 miljoen dollar in 2008. Analisten rekenden in doorsnee op een nettowinst van 220 miljoen dollar. Het bedrijf stelt een dividend voor van 67 dollarcent per aandeel, waar analisten rekenden op 81 dollarcent.

Omzet

De omzet kwam uit op 2,957 miljard dollar en komt ook overeen met een eerdere prognose van SBM. In 2008 haalde het bedrijf een omzet van 3,1 miljard dollar.

De omzetdaling was vooral het gevolg van lagere inkomsten bij het onderdeel Turnkey Systems, dat schepen bouwt en verkoopt aan olie- en gasconcerns. Dit onderdeel was vorig jaar goed voor 65 procent van de omzet.

Monaco

SBM, officieel gevestigd in Schiedam, maar vooral opererend vanuit Monaco, verwacht dat de omzet dit jaar op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen als in 2009.

Ongeveer 80 procent van de beoogde inkomsten heeft het bedrijf al binnen handbereik. Dat deel komt uit het orderboek dat eind 2009 een recordomvang had van ruim 10 miljard dollar.