HEERENVEEN - Fietsenmaker Accell Group heeft vorig jaar de omzet en de winst zien stijgen en rekent ook voor 2010 op een verdere toename van de resultaten. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

''De dynamiek in de markt was groter dan voorgaande jaren'', aldus bestuursvoorzitter René Takens. ''Dit heeft meer gevergd van het aanpassingsvermogen van onze organisatie, maar heeft ook bijgedragen aan de groei van onze resultaten.''

De nettowinst steeg met 15 procent tot 32,7 miljoen euro. Deze stijging overtrof de eigen verwachting voor een stijging van 10 procent en de verwachting van analisten. De omzet steeg met 6 procent tot 572,6 miljoen euro.

Prijs

Het aantal verkochte fietsen steeg van 974.000 in 2008 naar 986.000 in 2009. Ook de gemiddelde prijs steeg, namelijk van 415 tot 439 euro. De toegenomen verkoop van elektrische fietsen en duurdere mountainbikes droeg bij aan de stijging van de gemiddelde prijs.

Volgens het bedrijf blijven gezondheid, milieubewustzijn, mobiliteit en actieve recreatie belangrijke trends die de vraag van consumenten naar producten van Accell stimuleren. Het gebruik van de fiets zal volgens het bedrijf in binnen- en buitenland de komende jaren in populariteit toenemen.

De vraag naar fitnessapparatuur daalde wel als gevolg van de economische tegenwind, vooral in het eerste halfjaar.