Wall Street fors in de min

NEW YORK - De aandelen in Wall Street maakten woensdag een smak. Slecht nieuws over de werkgelegenheid in de VS én zorg over de schuldenlast van Griekenland drukten op de koersen.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 1,5 procent lager op 10.217 punten, de S&P 500-index 1,4 procent lager op 1090 punten en de Nasdaq-index 1,4 procent minder op 2205 punten.

Coca Cola ging extra hard omlaag, nadat de frisdrankfabrikant liet weten bottelarijen in Noord-Amerika op te gaan slokken. De koers van Coca Cola daalde met meer dan 4 procent en dat woog mee in de Dow Jones-index.

Coca Cola

In de Verenigde Staten neemt de verkoop van frisdrank de laatste jaren flink af. Coca Cola vergroot de greep op de bottelarijen, die in licentie het bruine goedje maken op basis van een siroop, om de kosten in de keten van de bevoorrading te drukken.

De koers van CCE, waarin de bottelarijen tot dusver zijn ondergebracht, steeg met meer dan 30 procent.

Griekenland

De zorg om Griekenland werd extra groot, doordat kredietbeoordelaar Moody's liet weten een lagere waardering voor staatsleningen uit dat land te overwegen. Eerder liet Standard & Poors zich al in deze zin uit. Een lagere beoordeling zal een hogere rente tot gevolg hebben.

Bovendien bleken afgelopen week meer mensen voor het eerst voor een werkloosheidsuitkering te hebben aangeklopt. Dat waren er 22.000 meer en dat was het hoogste aantal in drie maanden tijd. Het totale aantal steeg daardoor tot 496.000, terwijl analisten hadden verwacht dat dit zou uitkomen op 460.000.

Materieel

Uit cijfers van het ministerie van Handel bleek ook nog eens dat ondernemingen in januari hun orders voor materieel hebben teruggeschroefd. En ook dat kwam onverwacht. Als de orders voor transportmiddelen buiten beschouwing blijven, ging het om een daling met 0,6 procent, de grootste sinds augustus vorig jaar.

Tip de redactie