Coca-Cola slokt bottelaar bijna geheel op

ATLANTA - Het Amerikaanse frisdrankconcern Coca-Cola heeft de belangrijkste delen van zijn grootste bottelaar overgenomen. Daarmee krijgt het bedrijf directe controle over ongeveer 90 procent van het verkoopvolume van zijn frisdranken in Noord-Amerika.

Met de overname is geen geld gemoeid. Coca-Cola neemt wel 8,88 miljard dollar (6,6 miljard euro) aan schulden over van Coca-Cola Enterprises, zo maakten beide partijen donderdag bekend.

Ook ziet Coca-Cola af van een belang van 34 procent in Coca-Cola Enterprises en verkoopt het voor 822 miljoen dollar (609 miljoen euro) zijn Noorse en Zweedse activiteiten aan de bottelaar. Coca-Cola Enterprises krijgt bovendien de mogelijkheid om de Duitse botteltak grotendeels in handen te krijgen

PepsiCo

Rivaal PepsiCo besloot vorig jaar al twee belangrijke bottelaars over te nemen. Door meer grip te krijgen op hun bottelaars denken frisdrankbedrijven sneller te kunnen reageren op veranderingen in de markt.

Bottelaars zijn ooit opgezet om de verkoop van cola in hoge volumes te bevorderen. De afgelopen jaren werden ze meer als een sta-in-de-weg gezien bij de introductie van gezondere drankjes.

Siroop

Coca-Cola verkoopt siroop aan bottelbedrijven, die er water aan toevoegen en zorg dragen voor distributie naar de detailhandel. In Noord-Amerika konden bottelaars decennialang behoorlijk zelfstandig opereren van het grootste frisdrankconcern ter wereld. Geregeld lag Coca-Cola zelfs met zijn bottelaars overhoop.

Coca-Cola had al wel veel controle over bottelaars in andere delen van de wereld, maar geeft nu enkele posities op om op de Amerikaanse markt de touwtjes steviger in handen te krijgen. Daar wordt de hardste strijd gevoerd met PepsiCo.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie