Belegger verliest geloof in Wessanen

AMSTERDAM - Het al jaren sukkelende voedingsbedrijf Wessanen wil nu echt werk maken van gezonde, biologische voeding. Diverse onderdelen buiten Europa zijn verkocht of worden nog verkocht en de diepvriessnacks komen binnen de organisatie op een lager pitje te staan.

Beleggers lijken er vooralsnog weinig vertrouwen in te hebben: het bedrijf verloor donderdag dik 13 procent van zijn beurswaarde.

De val van het aandeel had ook te maken met de dramatisch slechte jaarcijfers die het Utrechtse bedrijf donderdag publiceerde. Wessanen leed vorig jaar een verlies van 220 miljoen euro, waarvan de helft in het vierde kwartaal. Op elke euro omzet maakte het bedrijf 25 eurocent verlies in de laatste maanden van 2009.

Transformatie

''2009 was voor Wessanen een jaar van grote verandering en transformatie'', legde topman Frans Koffrie uit. Het bedrijf verkocht, met verlies, diverse onderdelen in de Verenigde Staten en maakte een einde aan onregelmatigheden in de boekhouding bij een andere Amerikaanse dochter. In Europa liep de omzet bovendien terug en verminderde de waarde van enkele onderdelen.

''Het is duidelijk dat er synergie ontbrak tussen de verschillende activiteiten'', aldus Koffrie. De keuze voor de komende jaren is volgens hem duidelijk: 'biologisch kampioen' worden in Europa. De diepvriessnacks, waaronder het merk Beckers, krijgen een minder prominentere plek binnen het bedrijf.

Verkoop

De nieuwe topman van Wessanen, Piet Heijn Merckens van Sara Lee die per 1 april aan de slag gaat, zal vooral mikken op harmonisering van de merken om de biologische ambities waar te maken. ''Wessanen was altijd goed in innovatie, maar minder in de verkoop en distributie'', aldus Koffrie. ''We willen de boodschap duidelijker overbrengen naar de klanten.''

Voor de nieuwe strategie is uiteraard geld nodig. Wessanen zint daarom op versterking van de balans. ''Een aandelenuitgifte is daarbij een optie. Maar er zijn nog geen concrete plannen'', aldus financieel directeur (CFO) Frans Eelkman Rooda.

Voorlopig heeft de financiële topman wel andere zorgen aan zijn hoofd. Met de banken is afgesproken de schulden dit jaar flink te verlagen.

Net als bij veel andere bedrijven zal voor Wessanen veel afhangen van wat de consument gaat doen. Hoewel de belangstelling van de doorsnee consument voor biologische producten groeit, wijzen cijfers uit dat door de recessie deze belangstelling tanende is.

Tip de redactie