NEW YORK - Ben Bernanke, de voorzitter van het stelsel van centrale banken in de VS (Fed), heeft woensdag de koersen van de aandelen in Wall Street omhoog gepraat. Hij moest naar het Congres komen om zijn beleid toe te lichten.

Daar zei hij dat er alle reden is om de rentestanden nog een tijdje op een laag niveau te houden.

Dat gebeurde nadat de beurs voorzichtig hoger was geopend. Vervolgens werd een domper op de koersstijgingen gezet door de bekendmaking dat in december de verkoop van nieuwe woningen in de VS naar een dieptepunt is gedaald.

Sinds 1963, toen dit cijfer voor het eerst werd gepubliceerd, was het aantal nog nooit zo laag. Het leidde zelfs tot een daling van de koers van de dollar ten opzichte van euro en yen.

Bovendien moesten de koersen van de aannemers een flinke veer laten. Dankzij de Fed-voorzitter vatten de beleggers echter nieuwe moed.

Grote banken

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot 91,75 punten, of wel 0,9 procent, hoger op 10.374,16 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 1 procent omhoog, 10,64 punten, naar 1105,24 punten.

De Nasdaq-index stond toen eveneens 1 procent in de plus op 2235,90 punten, een stijging met 22,46 punten.

Bank of America en JP Morgan Chase, grote banken die meewegen in de Dow Jones, stegen met meer dan 2 procent. Technologie-aandelen, die dinsdag nog terug moesten, noteerden eveneens hoger.

Noodrente

De uitlatingen van Bernanke, tijdens een hoorzitting van een commissie van het Huis van Afgevaardigden, waren een opluchting voor beleggers. Het ging om zijn eerste publieke optreden, nadat de Fed vorige week de noodrente aan banken had verhoogd.

De Fed liet weten niet te bedoeling te hebben de rente voor bedrijven of consumenten te verhogen, maar de beleggers waren er niet gerust op.

Er leefde nog steeds vrees dat de centrale bank de geldhoeveelheid zou willen beperken. En dat zou slecht nieuws zijn in een tijd van oplopende werkloosheid en een laag consumentenvertrouwen.

Somber beeld

Bernanke schetste overigens wel een somber beeld van de economie om te betogen dat het herstel nog niet gesmoord mag worden in renteverhogingen. De lage verkoop van nieuwe woningen bevestigde dat pessimisme, maar het positieve nieuws van aanhoudend lage rente zette de toon op de beurs.

De euro noteerde 1,3535 dollar, tegenover 1,3580 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.