GM wil Antonov niet als aandeelhouder

AMSTERDAM - General Motors (GM) wil de Rus Vladimir Antonov niet als aandeelhouder bij Spyker-Saab. Dat bevestigen woordvoerders van de Zweedse overheid woensdag.

Al weken wordt er hevig over gespeculeerd. General Motors (GM) wilde niet dat de Russische bankmiljardair Vladimir Antonov nog aandeelhouder zou zijn in het nieuwe Saab Spyker. Uit onderzoek van NUzakelijk.nl en 925.nl blijkt dat GM deze eis eind januari in een heeft vastgelegd in een zogeheten 'confidentiality agreement'.

Dinsdagavond om 16.30 precies tekenden Muller, Saab, Spyker, GM en de Zweedse overheid de definitieve deal. Het is onduidelijk wat de rol van Antonov bij Saab-Spyker zal zijn. NUzakelijk.nl en 925.nl verschaffen enige duidelijkheid.

Uittreden

GM en de Zweedse overheid weigeren al tijden antwoord te geven op de vraag of zij geëist zouden hebben dat Vladimir Antonov zou moeten uittreden als aandeelhouder. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de overname van Saab, liet Victor Muller weten dat hij Vladimir Antonov zou uitkopen als aandeelhouder.

Het lijkt er echter sterk op dat Antonov wel als investeerder in het spel blijft. Victor Muller laat geheel in het midden waarom hij de aandelen van Antonov moest overnemen. Feit is dat sinds gisteren de aandelen van Antonov zijn overgegaan naar Tenaci Capital, een privévennootschap van Victor Muller.

GM spelbreker

Een woordvoerder van de Zweedse regering verschaft na veel aandringen enige duidelijkheid: "General Motors was tegen Vladimir Antonov als aandeelhouder of investeerder in het nieuwe Saab-Spyker en zei eisten dat hij niet betrokken zou zijn bij het Saab-Spyker. De Zweedse overheid had geen bezwaar tegen deze eis."

Kortom, GM was de spelbreker voor Antonov en de Zweedse overheid sloot zich maar al te graag aan bij deze blokkade van Antonov door GM. Maar is dit echt het hele verhaal? Want was het niet de Zweedse geheime dienst Säpo, die - na enig overleg met de Amerikaanse collega's - concludeerde dat er aan Antonov een crimineel luchtje zou hangen?

De Zweedse onderminister van financiën Hans Lindblom bevestigde later dat er enige reden tot twijfel was.

De Säpo zelf kan en mag niet op inhoudelijke zaken ingaan, maar in "het algemeen kunt u ervan uitgaan dat we voor onze informatievergaring contact hebben met alle relevante buitenlandse collega's", zegt een woordvoerder van de dienst.

Investeerder

Een andere bron legt uit hoe het echt zit. GM wilde Antonov niet als eigenaar hebben in Saab-Spyker. Daarom neemt Victor Muller immers alle aandelen van hem over. Maar de eigengereide ondernemer heeft zelf geen geld.

Het lijkt er sterk op dat Antonov als investeerder via de achterdeur Muller financiert. Zo bevestigt ook de woordvoerder van Riksgalden, het orgaan in Zweden dat alle overheidsleningen beheert en goedkeurt.

Onderzoek

Riksgalden deed een uitgebreid boekenonderzoek ('due diligence') naar alle aandeelhouders van Spyker en zette daarbij alle kanalen in die nodig waren om informatie te krijgen. Hierbij keken ze nadrukkelijk ook naar Vladimir Antonov en zijn bedrijven.

"GM wilde nadrukkelijk dat Antonov niet als eigenaar betrokken zou zijn bij het nieuwe Saab Spyker. Onze gegevens gaven niet genoeg aanleiding om hem geheel af te wijzen. Maar laat ik het zo zeggen, als er een ander miljardair was geweest die de financiering had gedaan, dan waren we daar gelukkiger mee geweest. Wij wilden heel graag dat Saab behouden zou blijven voor Zweden en hebben er daarom geen punt van gemaakt."

CIA

Juist. Niet gelukkig, maar met hangen en wurgen toch overstag, in het belang van Saab en de Zweedse nationale trots. Maar hoe zit het met de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Die zouden GM geadviseerd hebben om Antonov geheel buiten spel te zetten.

Een belletje naar de CIA prikkelt, maar levert geen concrete info op. "Antonov? Ja die naam kennen we wel. Het zou kunnen dat we geheime files over hem hebben. Maar, off the record, we kunnen u niet verder op weg helpen." De FBI houdt het bij een simpel ' no comment'.

Geheim

Muller zelf liet afgelopen vrijdag in de Zweedse media opnieuw weten dat hij zijn privéfinanciers geheim houdt. Tegelijkertijd vertelde Vladimir Antonov aan Reuters, Bloomberg en aan de Zweedse media dat hij 100 miljoen euro financiering verschaft aan Tenaci Capital.

De miljardair gelooft dat Russische bedrijven stelselmatig worden tegengewerkt en buitengesloten. Hij schreef zelfs, een overigens goed onderbouwd, opiniestuk in de New York Times waarin hij stelde dat alleen al zijn Russische nationaliteit een blokkade voor hem vormde om zaken te doen.

GM weigert commentaar te geven, ook na herhaaldelijke telefoontjes. De woordvoerder van Saab beticht ons van het volgen van samenzweringstheorieen. "Houdt u nou eens op. Wij zijn hartstikke blij dat Saab kan blijven bestaan."

Rusten

Vanzelfsprekend zijn wij dat ook en we laten de zaak met alle liefde snel rusten. Goed, een laatste vraag aan de woordvoerder van Saab: kunt u dan bevestigen dat Antonov 100 procent zeker geen financier is van Spyker? "Dat kan ik niet, maar wij richten ons op de toekomst. Dat begrijpt u toch wel?"

Dat begrijpen wij heel goed. Maar door alle geheimzinnigheid worden we eigenlijk steeds nieuwsgieriger naar de mysterieuze financiering van Victor Muller. Binnenkort meer.

Tip de redactie