AMT voert gesprekken met farmaceuten

AMSTERDAM - Biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Technologies (AMT) voert met verschillende partijen gesprekken over samenwerking voor verdere ontwikkeling en marktintroductie van zijn therapieën.

Dit zei Jörn Aldag, de bestuursvoorzitter van het concern woensdag. AMT is het verst gevorderd met Glybera, een gentherapie voor behandeling van acute alvleesklierontsteking.

Eind vorig jaar heeft het bedrijf hiervoor een registratie-aanvraag ingediend bij de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. In januari nam de EMA de aanvraag in behandeling.

Registratie

Aldag is optimistisch over de vooruitzichten op een voorspoedige registratie. ''Er is best een goede kans op goedkeuring. De marktautorisatie kan in de eerste helft van 2011 komen.'' Hij voegde eraan toe dat het bedrijf al vóór definitieve registratie kan beginnen met de verkoop van de therapie.

Als er eenmaal toestemming is, kan het bedrijf de marktintroductie zelf doen, of in samenwerking met andere partijen. ''Wij gebruiken de eerste helft van dit jaar om een beslissing te nemen. We voeren actieve gesprekken en onderhandelingen met farmaceutische bedrijven.''

Interesse

Volgens Aldag is de interesse voor gentherapie de afgelopen periode flink toegenomen. Hij wees erop dat onder meer GFK en Pfizer, twee van de grootste farmaceuten ter wereld, onlangs afdelingen hebben geopend voor zogeheten weesgeneesmiddelen. AMT's vlaggenschip Glybera heeft ook deze status. Deze twee bedrijven zijn voor Aldag potentiële partners.

De topman zei verder dat AMT binnenkort zal starten met klinisch onderzoek naar de werkzaamheid van zijn gentherapie voor hemofilie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met University College Londen en het kinderziekenhuis St. Jude in de Amerikaanse staat Tenessee.

Woensdag maakte het bedrijf de jaarcijfers over 2009 bekend. Er werd een nettoverlies geleden van 17,2 miljoen euro. Dit was vergelijkbaar met het verlies over 2008. Het bedrijf had eind december 22,6 miljoen euro in kas. Hiermee kan het tot in 2011 vooruit.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie