AEX sluit nipt in de min

AMSTERDAM - Beleggers op de Amsterdamse beurs reageerden woensdag nauwelijks op uitspraken van de president van de Amerikaanse centrale bank. De aandelen van CSM, een producent van bakkerij-ingrediënten en DSM, een chemieconcern, waren de grote verliezers op het Damrak.

De AEX-index sloot nipt lager bij een stand van 320,94 punten. De MidKap-index daalde 1,4 procent tot 518,96 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,2 tot 0,6 procent.

Voorzitter Ben Bernanke van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, heeft woensdag in het Amerikaanse parlement gezegd dat de slechte arbeidsmarkt en de lage inflatie waarschijnlijk maken dat de rentetarieven nog lang laag blijven.

Somber

Bernanke schetste voor het Congres een somber beeld van de Amerikaanse economie, ondanks recente tekenen die zouden wijzen op sterke groei.

De Amerikaanse beurzen gingen omhoog na de uitspraken van Bernanke. Ook aandelen van banken stegen. Zo wonnen het Britse HSBC, Royal Bank of Scotland en Lloyds tot 3,4 procent. In Amsterdam sloot ING met een plus van 2,4 procent. In de MidKap noteerde SNS Reaal iets lager.

Huizen

Beleggers waren teleurgesteld over de verkoopcijfers van nieuwe huizen in de VS. In de maand januari zijn daar ongeveer 309.000 nieuwe woningen verkocht.

Dit was minder dan de 360.000 waarop analisten hadden gerekend. Bovendien is het het laagste aantal sinds januari 1963, toen de cijfers voor het eerst werden gepubliceerd.

DSM

In Amsterdam stonden vooral DSM en CSM in de belangstelling. DSM publiceerde cijfers die iets minder waren dan verwacht. De grote tegenvaller zat echter bij de vooruitblik voor 2010. Het bedrijf gaf geen concrete verwachtingen af voor dit jaar. Het aandeel stond hierna onderaan de AEX met een min van 5,4 procent.

CSM weigerde ook een verwachting voor 2010 te geven. Het bedrijf denkt niet dat het economisch klimaat dit jaar significant zal verbeteren. Beleggers reageerden teleurgesteld en het aandeel koerste in de MidKap 6,6 procent lager.

Garmin

De Amerikaanse producent van navigatie-apparatuur Garmin publiceerde beter dan verwachte resultaten over de laatste maanden van 2010. Het bedrijf gaf echter ook de waarschuwing af dat de marges dit jaar onder druk kunnen komen te staan door dalende prijzen en toenemende concurrentie. Garmin noteerde in New York ruim 8 procent lager.

Beleggers in Amsterdam wogen de waarschuwing echter niet zo zwaar. Ze zetten TomTom, de grootste concurrent van Garmin, 2 procent hoger, waarmee dat aandeel bovenin de AEX stond.

De euro was 1,3580 dollar waard. Dinsdag bij het handelseinde noteerde de munt 1,3535 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 1,1 procent tot 79,70 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie