Wolters Kluwer boekt iets meer winst

AMSTERDAM (ANP) - Uitgever Wolters Kluwer verwacht in 2010 een ,,langzaam maar gestaag'' economisch herstel. De resultaten over afgelopen jaar vielen iets lager uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Wolters Kluwer verloor woensdag terrein op de beurs in Amsterdam.

De uitgever van juridische, medische en financiële informatie boekte in 2009 een bedrijfsresultaat exclusief buitengewone lasten van 682 miljoen euro tegen 678 miljoen euro een jaar eerder, zo werd woensdag bekendgemaakt. Analisten gingen hier uit van 697 miljoen euro.

De omzet kwam uit op 3,425 miljard euro tegen 3,37 miljard euro een jaar eerder. Hier werd gerekend op 3,47 miljard euro. De nettowinst over 2009 bedroeg 110 miljoen euro tegen 315 miljoen euro een jaar eerder.

Markt

Volgens Wolters Kluwer lieten de marktcondities aan het einde van 2009 stabilisatie zien. Het bedrijf denkt dat deze ontwikkeling dit jaar doorzet. De bedrijfsonderdelen in Noord-Amerika zullen waarschijnlijk eerder herstel laten zien dan in Europa, aldus het concern.

De uitgever wist vorig jaar de totale kostenbesparingen onder het Springboard-programma met 68 miljoen euro op te voeren tot 84 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. In 2011 moet dit zijn opgelopen tot 140 à 160 miljoen euro per jaar.

In een toelichting liet Wolters Kluwer weten op de uitkijk te staan voor overnames, hoofdzakelijk op het gebied van software. ,,We verwachten dat de fusie- en overnamemarkt in 2010 zal aantrekken. We zullen opportunistisch handelen'', aldus bestuursvoorzitter Nancy McKinstry. Het bedrijf heeft dit jaar circa 200 tot 300 miljoen euro klaarliggen voor acquisities.

Winst

De operationele winst per aandeel kwam over 2009 uit op 1,45 euro. Tegen constante wisselkoersen was dat 1,41 euro. Dat komt overeen met de eigen prognose. Wolters Kluwer verwacht voor 2010 een winst per aandeel tegen constante wisselkoersen van 1,41 tot 1,45 euro.

De cijfers en de vooruitzichten van Wolters Kluwer vielen beleggers tegen. Het aandeel stond op de beurs in Amsterdam in de middaghandel 4,5 procent in de min.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie