DSM lijdt verlies door lasten (video)

HEERLEN - Het chemie- en farmacieconcern DSM moest het woensdag ontgelden op de Amsterdamse aandelenbeurs.

Onzekerheid bij het bedrijf over de marktontwikkelingen in de tweede helft van dit jaar en het uitblijven van een concrete prognose voor 2010 resulteerden in een koersverlies van bijna 5 procent.

DSM presenteerde eerder op de woensdagochtend onverwacht een nettoverlies van 60 miljoen euro in het vierde kwartaal, veroorzaakt door een aantal afschrijvingen. Een jaar eerder bleef onder de streep nog een winst van 42 miljoen euro over. De overige cijfers, met name het bedrijfsresultaat, vielen wel in goede aarde.


Video: Belegger.nl

China

Het bedrijf boekte vooruitgang in China en andere opkomende landen, waar de groei terug is op niveaus van voor de crisis. De omzet in China bedroeg 1,2 miljard euro, waarmee de doelstelling van 1,5 miljard euro in 2010 binnen handbereik ligt. In Europa en de Verenigde Staten is de groei ''bescheiden en breekbaar'', maar zijn de marktomstandigheden ''duidelijk beter dan begin 2009''.

''Het zwakke punt is dat ze geen kwantitatieve verwachting gaven'', aldus vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor.

DSM gaf wel aan hoe de diverse markten zich naar verwachting zullen ontwikkelen. De voedingsdivisie, Nutrition, zal naar verwachting opnieuw goed presteren dankzij een aanhoudende stijging van de vraag en stabiele prijzen.

Farma

De resultaten bij de farmatak blijven onder druk staan, verwacht DSM. Het onderdeel kampt vooral met een aanhoudende prijsdaling en het verlies van tijdelijke omzet die onder meer werd gehaald uit griepvaccins.

DSM verwacht dat de bouwsector en de maritieme markt zich in de eerste helft van dit jaar mondjesmaat herstellen, maar zei onzeker te zijn over de tweede helft van dit jaar.

Marktkenners waren wel te spreken over het bedrijfsresultaat, de sterke kasstroom en de betere prestatie van Nutrition dan verwacht. ''Wij denken dat de resultaten zelfs met de huidige vooruitzichten als positief gezien moeten worden'', aldus zakenbank SNS Securities.

Het bedrijfsresultaat (ebit) uit voortgezette activiteiten overtrof zowel DSM's eigen prognose als de gemiddelde analistenverwachting en kwam uit op 141 miljoen euro. Een jaar eerder was dit resultaat 84 miljoen euro.

Tip de redactie