Consument stelt belegger teleur

NEW YORK - Een scherpe daling van het consumentenvertrouwen heeft dinsdag in Wall Street geleid tot lagere aandelenkoersen.

De beurs opende licht lager op de bekendmaking dat de huizenprijzen in de grote Amerikaanse steden in december licht gedaald zijn, terwijl analisten hadden gerekend op een gelijkblijvend prijspeil.

Uit Duitsland kwam bovendien het nieuws dat het vertrouwen van de ondernemers daar licht gedaald is.

De daling van de koersen zette door, toen de index over het consumentenvertrouwen in de VS, van onderzoeksbureau Conference Board, fors gedaald bleek ten opzichte van de meting in januari. Het vertrouwen daalde naar het laagste niveau sinds april vorig jaar, en daar was niet op gerekend.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 100,97, ofwel 1 procent, lager op 10282,41 punten. De breder samengestelde de S&P-500-index was bij sluitingstijd 1,2 procent lager, een daling van 13,41 punten naar 1094,60 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, was 1,3 procent lager op 2213,44 punten, een daling met 28,59 punten.

De Amerikaanse consumenten maken zich zorgen over de arbeidsmarkt en hun inkomen, maar het herstel van de economie in de VS is sterk afhankelijk van de kooplust van de Amerikanen.

Volgens beurshandelaren was de bekendmaking voor veel aandeelhouders het sein om winst te gaan nemen.

Olie

Nieuwe twijfel over de kracht van het economisch herstel leidde tot lagere prijzen voor olie en grondstoffen. Bij de grote fondsen moest aluminiumproducent Alcoa bijna 3 procent terug. Ook de technologie-aandelen werden een stuk minder waard. Zo daalde de koers van chipmaker Intel met meer dan 2 procent.

De doe-het-zelfketen Home Depot kwam met een kwartaalwinst die de verwachtingen overtrof en zag als een van de weinige de koers stijgen, met bijna 1,5 procent.

Kracht

"Beleggers trekken uit het lage consumentenvertrouwen mogelijk de conclusie dat de kracht van het herstel afneemt, naarmate het jaar vordert," zei een analist.

"Niet alleen een beter consumentenvertrouwen, maar ook het aantrekken van de werkgelegenheid zal nodig zijn voor een duurzaam economisch herstel en daar ziet het nog niet naar uit."

Vooruit

Wall Street keek dinsdag vooruit naar woensdag en donderdag. Dan moet voorzitter Ben Bernanke van de Fed, het stelsel van centrale banken, tegenover commissies van het parlement zijn beleid toelichten.

Beleggers willen vooral weten wat hem vorige week bewoog om de noodrente voor banken te verhogen.

De euro noteerde 1,3509 dollar, tegenover 1,3535 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.

Tip de redactie