Damrak in min door zorgen economie

AMSTERDAM - Beleggers maakten zich dinsdag zorgen over de ontwikkeling van de economie. Tegenvallende economische cijfers uit Europa leidden in de ochtend al tot lagere koersen.

Slechte Amerikaanse cijfers over de huizenmarkt en vooral het consumentenvertrouwen drukten de graadmeters in de middag verder in het rood.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, daalde 1,3 procent (4,13 punten) tot 320,99 punten. De MidKap-index verloor 0,3 procent tot 526,32 punten. De toonaangevende Europese graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt, verloren 0,7 tot 1,5 procent.

Ondernemers

In de ochtend maakte het onderzoeksinstituut Ifo bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in februari onverwacht is afgenomen. In Frankrijk namen de consumentenbestedingen in januari af in het snelste tempo in twee jaar. De Fransen gaven in januari 2,7 procent minder uit dan in december. Er werden vooral minder auto's gekocht.

In de Verenigde Staten meldde onderzoeksbureau The Conference Board een scherpe daling van het consumentenvertrouwen. De daling tot het laagste niveau sinds april vorig jaar, was niet verwacht. Volgens James Knightley van ING is het een slecht voorteken voor de ontwikkeling van de Amerikaanse consumentenbestedingen. De angst is dat het economisch herstel niet door zal zetten als de consument in de VS zijn dollars niet laat rollen.

Commerzbank

De Europese financiële aandelen stonden onder druk nadat de Duitse Commerzbank tegenvallende resultaten had gepubliceerd. De bank leed de laatste maanden van 2009 een groter dan verwacht verlies. Commerzbank verloor in Frankfurt 6,5 procent. Deutsche Bank daalde 3,3 procent. In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de hekkensluiter met een koersdaling van 4,7 procent.

Brouwer Heineken publiceerde dinsdag zijn resultaten over het vierde kwartaal. Deze waren in lijn met de verwachtingen van analisten. Heineken repte van moeilijke marktomstandigheden in 2010. Het aandeel won desondanks 3,1 procent.

TomTom

Het aandeel TomTom (plus 3,3 procent) profiteerde van overnamegeruchten die door de website thedeal.com werden verspreid. Volgens die site is het niet ondenkbaar dat internetgigant Google met een bod op de producent van navigatieapparatuur komt om zo de hand te leggen op de hoogwaardige kaarten van TomToms dochter Tele Atlas.

Bij de kleine fondsen was it-bedrijf Unit4 de grote winnaar met een plus van 4 procent. Het bedrijf zag in het afgelopen kwartaal de omzet uit licenties toenemen en zei in het kwartaal een ''sterke order intake'' te hebben gezien.

De euro verloor terrein op de dollar. De munt noteerde 1,3535 dollar, tegen 1,3585 dollar aan het eind van de handel op maandag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie