Philips verliest 3 miljoen per maand op Saeco

AMSTERDAM - Philips ziet grote bedragen weglekken bij de overgenomen Italiaanse espressomachinemaker Saeco, zo blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarverslag.

Sinds de aankoop in juli vorig jaar tot het einde van het jaar, leed Saeco een operationeel verlies van in totaal 18 miljoen euro.

In die ruim vijf maanden kwam de omzet uit op 143 miljoen euro. Bij de vierdekwartaalcijfers meldde Philips dat de omzet van Saeco iets beter was dan "gepland", hoewel de verkopen in Noord-Amerika daalden en in Europa stabiel waren.

Groei

Philips had de overname juist gerechtvaardigd door te stellen dat de markt voor espressomachines snelle groei laat zien en een markt is waar hoge marges worden behaald.

Een zegsman van Philips stelt geen twijfels heeft dat Saeco op de middellange tot lange termijn zal bijdragen aan de winst.

Voordat Philips de overname van Saeco in mei 2009 aankondigde, ging het Italiaanse bedrijf gebukt onder een grote schuldenlast, waarmee het was opgezadeld door private equity-bedrijf PAI partners.

Schulden

PAI betaalde in 2004 nog 825 miljoen euro voor Saeco. Maar vorig jaar, te midden van de recessie, wilde PAI er kennelijk zo graag af dat Philips geen overnameprijs hoefde te betalen, maar slechts de schulden moest overnemen tegen een sterk gereduceerd tarief.

Uiteindelijk was Philips 170 miljoen euro kwijt voor Saeco, een bedrag dat nog kan oplopen tot 200 miljoen euro. Volgens een analist had Saeco echter ruim 660 miljoen euro aan schulden op de balans staan.

Markt

Onder de vleugels van Philips moet Saeco weer een gezond bedrijf worden. Door de overname krijgt Philips een leidende positie in alle segmenten van de koffiemachinemarkt, van de filterkoffieapparaten en de Senseo tot Saeco's espressomachines.

De overname levert synergieen op aan zowel de kosten- als de omzetkant, stelt Philips. Dit jaar moet daarvan de eerste resultaten zichbaar worden, zegt de woordvoerder.

Tip de redactie